nieuws

Meer capaciteit nodig aanpak faillissementsfraude

Horeca

Het Openbaar Ministerie moet meer menskracht en expertise krijgen om faillissementsfraude in onder meer de horeca aan te pakken. Dat zei het CDA Tweede Kamerlid J. van Dijk maandag tijdens een debat in horecagelegenheid Stairway to Heaven in Utrecht.

In de discussie bleek dat het OM nu te weinig mogelijkheden heeft om serieus werk te maken van fraude met faillissementen in de horecabranche. In de horeca komt het relatief vaak voor dat er bij faillissementen vermoedens bestaan van fraude. Zelden volgt echter een aangifte. Veroordelingen waren er de afgelopen jaren voor zover bekend niet. ‘We moeten meer doen om de mazen in de wet te dichten’, meent Van Dijk.

Van Dijk erkent dat veel meer geld nodig is om faillissementsfraude effectief aan te pakken. Het OM beschikt nu over onvoldoende mensen met expertise van dit vakgebied. Daardoor lopen malafide horecaondernemers nauwelijks risico’s om tegen de lamp te lopen.

Het CDA stelt dat het bal de hele kabinetsperiode probeert om het onderwerp op de agenda te krijgen. Dat gebeurt tijdens debatten met verantwoordelijk minister Donner. Aansprekende resultaten zijn er vooralsnog niet. Dat heeft te maken met prioriteiten ‘Fraudeaanpak moet wedijveren met moord, doodslag, verkrachting en terrorisme’, aldus Van Dijk. ‘We moeten ook reëel zijn, je kunt een euro maar een keer uitgeven’.

Reageer op dit artikel