nieuws

Balkenende eet tijdens EU-top in kantine

Horeca

Er was een tijd dat Europese toppen buiten Brussel werden gehouden. De Europese leiders konden, meestal in een feeëriek kasteel, de spijzen van de plaatselijke sterrenchefs savoureren. Daarbij werd doorgaans ook een goede grand cru open getrokken. Maar de magere jaren zijn aangebroken in Europa: de regeringsleiders konden vrijdagavond in de EU-vergaderbunker in Brussel kiezen tussen broodjes of een maaltijd in de kantine.

En zo togen premier Balkenende, de meegereisde ministers, de ambassadeur en hun hele gevolg vrijdagavond rond half acht naar de kelder van het grauwe Justus Lipsius-gebouw. Daar, in de kantine van politieagenten en journalisten, kunnen ze kiezen uit biefstuk met frieten, een vismaaltijd, iets vegetarisch en een pastahap.

Aan restaurantjes geen gebrek rond het vergadercentrum in de Europese wijk in Brussel. Maar diplomaten zeiden dat uit eten gaan te veel tijd zou kosten. EU-voorzitter Blair zou namelijk elk moment de vergadering kunnen openen om de strijd over de Europese begroting verder te zetten.

Donderdagavond liet het Britse EU-voorzitterschap zich overigens van een betere kant zien. De EU-leiders kregen toen wel een echt diner geserveerd, overgoten door Engelse landwijnen. Op het menu stond onder meer Schotse vissoep. In de wandelgangen werd al gefluisterd dat Blair zijn Franse rivaal Chirac hiermee de loef af wilde steken, nadat deze zich eerder uiterst kritisch uitliet over het Britse voedsel.

Reageer op dit artikel