nieuws

Drukbezocht Sinterklaasgala voor volwassenen

Horeca

Een masterclass snoepgoed strooien, het hebzucht spel, Oud-Hollandsch schoenzetten en een op seks beluste, mopperende sinterklaas die het helemaal heeft gehad met Nederlanders. Dat waren enkele van de ingrediënten van het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen op 5 december.

In de uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam zat het vol met mensen die moe zijn van het tot kleuter-consumptiefestijn gereduceerde sinterklaasfeest. Tijdens het Sinterklaasgala konden de aanwezigen cadeautjes alleen verdienen en werden deugden en ondeugden aan de kaak gesteld en straffen uitgedeeld.

Televisiemaker Jack Spijkerman, die in zijn vroegere programma Kopspijkers vele Gouden Eikels uitdeelde, won de Zwarte Piet 2005. Amsterdammers hadden hem via de website van stadszender AT5 gekozen tot ,,grootste zakkenvuller van de stad”. Spijkerman kreeg de prijs wegens zijn overstap van de publieke omroep naar Talpa, ,,waarmee hij zijn salaris verveelvoudigde”. De prijs was een enkele reis Madrid, maar de tv-maker was er niet bij om het enkeltje in ontvangst te nemen.

De aanwezigen waren gestoken in rood, wit en goud, de dresscode van de avond. Veel rode truien, vestjes, T-shirts, rokken, jasjes en petten. Een enkeling durfde een mijter op te zetten, en ook het lied Sinterklaas Kapoentje werd massaal meegezongen. ,,Er zitten nog ‘full believers’ in de zaal”, zei prof. dr. dominee Anne van der Meiden. ,,Mensen die nog stiekem in de sint geloven.” Ook veel ‘soloreligieuzen’ waren in de schouwburg. ,,Dat zijn mensen die niet in Sinterklaas geloven, maar wel in iets.”

Ongelovigen konden te biecht bij Rob Oudkerk. De voormalige Amsterdamse wethouder, die moest vertrekken wegens zijn bezoeken aan prostituees, ,,zal uw zonden absorberen u zult bevrijd uw pad vervolgen”. Voor de meer pikante verlangens en diepste geheimen moesten de aanwezigen echter naar Bifi’s Biecht Bank, met een trio van maagdelijk Witte Pieten. Sinterklaas zelf, gespeeld door acteur Hans Kesting, bleef er knorrig onder, hangende in zijn troon naast zijn zwarte pony. ,,Ik kots op jullie, in deze namaakbonbondoos”, foeterde hij naar de zaal. ,,Jullie vlaflipdrinkers willen alles hebben, hebben, hebben. Ga zelf maar naar Bart Smit en Intertoys om die teringzooi voor jullie kinderen te kopen. Ik hou het voor gezien.” De Stadsschouwburg in Amsterdam niet. Die organiseert volgend jaar 5 december opnieuw een Sinterklaasgala voor Volwassenen.

Reageer op dit artikel