nieuws

Hoteliers bewapend tegen piraten

Horeca

Hotels in de omgeving van Enkhuizen bewapenen zich massaal tegen hotelpiraten, oplichters die onbetaald na een overnachting het hotel verlaten. Dit omdat de politie aangifte van hoteliers niet wil accepteren.

Dat blijkt uit reacties naar aanleiding van een rechtszaak in Alkmaar. Daar werd een 35-jarige hotelpiraat zonder vaste woon- en verblijfsplaats veroordeeld, nadat hij was opgepakt in het Enkhuizer hotel De Koepoort. De man is veroordeeld tot een celstraf van 117 dagen en vijf maanden voorwaardelijk. De straf is gelijk aan het voorarrest. Daarnaast moet hij zich voor behandeling melden in een psychiatrische kliniek.

Hotels in de omgeving van Enkhuizen denken er aan om gasten vooraf te laten betalen. Iets wat nogal ongebruikelijk is voor veel gasten. Daarnaast werken de hotels steeds vaker alleen met creditcard. Hiermee kunnen ze de rekening betaald krijgen.

De gedupeerde hotelier Johan Meester van De Koepoort denkt dat geen enkele straf de bewuste man in kwestie zal weerhouden weer toe te slaan. ‘Deze lieden zijn niet te stoppen. Hij was voor mij de tweede in een jaar tijd en je kunt er verder weinig tegen doen behalve erg scherp zijn. Je wordt ook steeds voorzichtiger. Als ik gasten voor meerdere nachten krijg zonder bagage, dan klopt er iets niet’, aldus Meester in het Noordhollandsdagblad.

Albert Koemans van hotel Het Wapen van Enkhuizen zegt weinig te kunnen doen tegen de hotelpiraat. ‘Het probleem is dat je niks kunt beginnen, omdat de politie de aangifte niet wil accepteren. We hebben alles van de man. Zijn naam, adres en telefoonnummer. We kennen hem en zelfs zijn vader. Maar we staan machteloos omdat de politie niets doet. Ze komen pas in actie als de oplichter ook elders actie is en er meer aangiftes zijn.’

De man die door de rechtbank voor hotelpiraterij is veroordeeld, trok van hotel naar hotel. Via de telefoon op zijn hotelkamer boekte hij de volgende overnachting. Hierdoor konden hoteliers de man snel achterhalen.

Reageer op dit artikel