nieuws

Merendeel bezoekers Expeditie Veiligheid wil meer veiligheid

Horeca

Maandag 28 november jl. heeft Expeditie Veiligheid plaatsgevonden in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Bijna 300 werknemers en werkgevers uit de horeca, recreatie en catering hebben Expeditie Veiligheid bezocht. Doel van het evenement was bezoekers meer bewust te maken van hun eigen veiligheid op het werk. Uit de reacties van de deelnemers tijdens stemmingsronden bleek dat zij meer aandacht voor veiligheid wensen.

Bezoekers konden aan het begin van Expeditie Veiligheid hun mening geven over veiligheid op de werkvloer. Daartoe konden ze onder leiding van presentator Rob Kamphues stemmen over vier stellingen. Aan het einde van de dag werd deze mening weer gevraagd. Uit de reacties blijkt dat werknemers en werkgevers vinden dat elk een bijdrage moet leveren aan het vergroten van veiligheid. Beide partijen vinden van elkaar dat die bijdrage groter mag. Ook werd een dringende oproep gedaan aan het onderwijs om meer aandacht aan veiligheid te besteden. Ondanks de vele discussies over regelgeving vond het grootste deel van de deelnemers dat de Arbowetgeving voor het veiligheidsbeleid binnen de onderneming nodig is. Tot slot bleek de behoefte aan theoretische informatie na een dag Expeditie Veiligheid wel toegenomen. Zo vond ’s ochtends nog bijna een derde dat je omgaan met agressie kunt leren uit een cursusboek, in de middag was dit toegenomen tot bijna de helft.

Expeditie Veiligheid bestond uit drie onderdelen. In het ochtendprogramma deden drie bedrijven hun verhaal over veiligheid bij hen op de werkvloer. Daarna konden bezoekers kiezen uit een scala van workshops: variërend van het communiceren met agressieve gasten tot het blussen van brand. Rollenspellen en acteurs maakten van de theorie praktisch toepasbare informatie. Uit de spontane reacties van deelnemers bleek dat dit praktische karakter zeer gewaardeerd werd. Tot slot werd tijdens het Veilig Debat met vijf deskundigen gediscussieerd over de stellingen.

Expeditie Veiligheid werd georganiseerd door de FNV Horecabond en mogelijk gemaakt door subsidies van de sociale fondsen SFH-Horeca, SFR Recreatie en FBS-Catering. Ook het bedrijfschap Horeca en Catering, het Horeca Branche Instituut, RECRON en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (VENECA) ondersteunden het initiatief.

Reageer op dit artikel