nieuws

2.000.000 kerstgasten restaurants

Horeca

Restaurants, traiteurs en andere winkelbedrijven die etenswaren verkopen, doen dit jaar goede zaken met kerst. In totaal geven Nederlanders naar schatting een kleine 700 miljoen euro uit aan etentjes. Ongeveer twee miljoen Nederlanders brengen tijdens de kerstdagen een bezoek aan een restaurant.

2.000.000 kerstgasten restaurants

Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties Koninklijk Horeca Nederland, de Raad Nederlandse Detailhandel en het Bedrijfsschap Horeca en Catering donderdag bekendmaakten. Zij verwachten dat de lichte groei in de omzet van vorig jaar tijdens de komende kerstdagen zal doorzetten.

De restaurants hebben niet te klagen over belangstelling. ‘Uit een onderzoek dat wij hebben laten doen, blijkt dat ongeveer twee miljoen Nederlanders tijdens de kerstdagen van plan zijn om uit eten gaan’, weet Wim Waninge van het Bedrijfsschap Horeca en Catering. De branche verwacht met de kerstdagen tussen 125 en 150 miljoen euro extra omzet.

Laat reserveren
Waninge ziet ook dat de klanten hun plannen pas laat omzetten in daden. ‘Ze reserveren erg laat. Vooral bij de toprestaurants levert dat problemen op. Het is erg moeilijk om daar nu nog een goed tafeltje te regelen.’

Ook Leo van Eeghem, voorzitter van de sector restaurants bij Koninklijk Horeca Nederland, heeft net als zijn collega-horecakenners ‘een goed gevoel’ over de komende kerstdagen. ‘We hebben veertig slechte maanden gehad, maar nu is er weer licht aan het einde van de tunnel’, meent Van Eeghem.

Goed nieuws
Volgens hem doen vooral de traiteurs en cateraars het deze dagen goed. ‘Zij plussen dit jaar meer dan 10 procent in de omzet. Mensen willen thuis luxe eten zonder dat ze er echt moeite voor hoeven te doen. Deze bedrijven profiteren daarvan, en dat is goed nieuws voor de hele branche’.

Reageer op dit artikel