nieuws

ANVR: Londen nog niet in de ban

Horeca

Nederlandse reisorganisatoren moeten geen overhaaste maatregelen treffen in verband met de situatie in Londen. Het is verstandig om het nieuws goed te volgen en actie te ondernemen als er meer helderheid is.

ANVR: Londen nog niet in de ban

Dat advies geeft Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) donderdag aan haar leden. Een rondgang langs een aantal grote Nederlandse reisorganisaties leert dat er nog geen meldingen zijn binnengekomen over gewonden of doden.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlandse toeristen er in Londen zijn. Veel mensen reizen zelfstandig naar Groot-Brittannië en trekken daar hun eigen plan, waarbij een bezoek aan Londen populair is. Tientallen reisondernemingen bieden in meer of mindere mate georganiseerde stedentrips aan naar Londen.

Directeur W. van den Hoogen van D-Reizen schat dat zijn bedrijf enkele honderden klanten heeft die nu in Londen verblijven. De directeur onderschrijft het advies van de ANVR. ‘Alles is nu nog veel te onduidelijk, maar de samenloop bevalt me helemaal niet’.

TUI Nederland en De Jong Intra Reizen vinden het ook nog te vroeg voor drastische maatregelen. Zij hebben samen ook enkele honderden toeristen in Londen.

Of er hotels, restaurants of andere horecazaken getroffen zijn door de explosies, is vooralsnog niet bekend. Hotels melden een grote toeloop aan gasten. Wel is bekend dat veel bezoekers in Londen bij hotels onderdak zoeken voor de nacht, omdat het openbaar vervoer in grote delen van de stad platliggen.

Ook is bekend dat rederij Stena Line voorlopig vijftig tot zestig passagiers in de Britse stad Harwich houdt. Hun eindbestemming is Londen, maar volgens een woordvoerder van het bedrijf is de situatie daar te onzeker om ze door te laten reizen. Stena Line vervoert in juli normaal gesproken zo’n vijfduizend mensen richting Londen.

Klanten van reisonderneming OAD mogen hun reis naar Londen tot en met 12 juli kosteloos omboeken of annuleren. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Op het moment verblijven er enkele honderden Nederlanders in Londen, die hun reis via OAD hebben geboekt. Als daar in individuele gevallen aanleiding voor is, kunnen deze toeristen eerder dan voorzien terugkeren naar Nederland.

OAD is op grond van de voorwaarden van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) niet verplicht om deze maatregelen te nemen. ‘Het is een coulanceregeling die ze zelf toepassen’, aldus een woordvoerster van het ANVR.

KLM stelt reizigers met bestemming Londen in staat kosteloos hun ticket te wijzigen. De luchtvaartmaatschappij heeft nog niet veel annuleringen binnengekregen. ‘Geen gekke dingen’, typeerde een woordvoerder donderdag de situatie. KLM voert dagelijks meer dan tien vluchten uit naar de Britse hoofdstad.

Reageer op dit artikel