nieuws

Biefstukheffing is mogelijk

Horeca

Milieudefensie wil elke kilo verkocht vlees 85 cent extra belasten om milieuschade van de bioindustrie te compenseren. Deze biefstukheffing kan een forse kostenpost betekenen voor restaurateurs die grootschalig vlees inkopen. Volgens verschillende onderzoeksbureau’s is de heffing mogelijk.

Biefstukheffing is mogelijk

Het idee van Milieudefensie voor een milieuheffing van 85 cent op iedere kilo vlees en gevogelte is uitvoerbaar. Boeren een toeslag geven als ze dier- en milieuvriendelijker gaan werken, mag echter niet volgens de Europese regels.

Dat constateren het Centraal Planbureau (CPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een rapport dat ze woensdag presenteren, maar waarop De Telegraaf de hand wist te leggen.

In opdracht van de Tweede Kamer rekenden beide bureaus het burgerinitiatief ‘Stop fout vlees’ door waarmee Milieudefensie de intensieve veehouderij duurzamer wil maken.

Nederlanders kopen jaarlijks 800 miljoen kilo vlees. Met de 700 miljoen euro die de heffing oplevert, willen de initiatiefnemers niet-zichtbare gevolgen van de landbouw als de uitstoot van broeikasgassen aanpakken.

Voor restautranthouders, hoteliers, cateraars en grootverbruikers in de voedingsindustrie, die op grote schaal vlees inkopen, betekent de biefstuktaks een flinke kostenverhoging als hij erdoor komt.

Haken en ogen

Volgens CPB en MNP zitten wel wat haken en ogen aan het plan. Omdat een biologische kip minder zwaar belast moet worden dan een snelgroeihaantje dat met Braziliaanse soja is vetgemest, brengt het idee veel administratieve rompslomp met zich mee.

Ook zijn de bureaus tegen het verdelen van de heffingsinkomsten onder de boeren die duurzaam gaan werken, omdat dat een subsidie is die oneerlijke concurrentie met Europese collega’s veroorzaakt, wat in strijd is met internationale regels.

Amazone

Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief begonnen in september 2006 met ‘Stop fout vlees’. Ze haalden eerder dit jaar ruim 100.000 handtekeningen op om hun voorstel kracht bij te zetten.

De indieners streven naar een veehouderij zonder dierenleed en milieuvervuiling. Ze willen tevens af van de invoer van het in veevoer verwerkte soja omdat voor sojaproductie ten koste gaat van tropische bossen in het Amazonegebied.

Zie ook: