nieuws

Carnavalsseizoen in Zuid-Nederland geopend

Horeca

In Limburg en Noord-Brabant is dinsdag om 11.11 uur het caranavalsseizoen geopend. De elfde dag van de elfde maand is dit jaar voor Den Bosch extra speciaal. Niet alleen begint het carnaval, maar de Oeteldonkse Club van 1882 bestaat dit jaar 11 keer 11, oftewel 121 jaar.

Carnavalsseizoen in Zuid-Nederland geopend

In Maastricht begon het seizoen op het Onze Lieve Vrouweplein. Daar praatte deLimburgs carnavalscoryfee Lei Meisen (51) een keur aan optredens en artiesten aan elkaar voor een publiek van meer dan duizend ‘vastelaovend’-vierders. Een feest, dat niet alleen ‘Sjengen’ (Maastrichtenaren) trekt, want het plein puilde uit van mensen en artiesten uit heel Limburg.

Het is voor de vierde keer op rij dat in Maastricht het Limburgse caranavalsseizoen wordt geopend. Carnaval zelf begint voor Limburg traditioneel in de ‘Zoepkoel’ (de Zuipkuil) in Venlo, maar dat is nog enkele maandjes wachten.

Het carnavalsdorp Oeteldonk (Den Bosch) viert dit jaar het 121-jarige jubileum onder meer met de volksopera ‘La Madeira’, waaraan vijfhonderd vrijwilligers hebben meegewerkt. De opera is een mix tussen klassieke Italiaanse muziek en Bossche carnavalsklanken. De organisatie heeft 10.000 kaarten verkocht voor de uitvoeringen van het komische stuk in het Palazzo aan de Piazza (de carnavalsnaam van de Parade, het plein aan de voet van de Sint Janskathedraal in Den Bosch).

Een van de hoofdrollen tijdens het carnaval in Den Bosch is weggelegd voor ex-NS-topman Karel Noordzij. Hij is sinds 2002 prins carnaval in Oeteldonk. Daarmee staat Noordzij, die tijdens carnaval wordt aangesproken met ‘prins Amadeiro’, aan het hoofd van het Oeteldonkse carnaval.

Het carnaval barst in Brabant en Limburg pas echt los op 22 februari 2004.