nieuws

Facturen van partycateraars kunnen flink omlaag

Horeca

De fiscus heeft de laatste jaren zestig miljoen euro te veel ontvangen van bedrijven en particulieren via partycateraars. Dit door onoplettendheid van de accountants en Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Dat stelt partycateraar Vincent Oostvogel van Golden Apple Catering & Organisatie BV uit Nijmegen.

Facturen van partycateraars kunnen flink omlaag

Een eenvoudig kunstje in het fiscale web, zo valt de vinding van Oostvogel te typeren. Door de vondst van Oostvogel kunnen partycateraars hun facturen met minimaal 1,5 procent lager laten uitvallen. De kosten van bediening bij een partycateraar worden doorgaans op 19 procent gezet. Volgens Oostvogel is het sinds 1991 toegestaan om deze kosten deels onder te brengen in de ‘6 procent groep’. Hierdoor kunnen partycateraars lagen facturen. Op een rekening van € 1.700,- scheelt dit € 53,-, zo rekent Oostvogel voor.

Deze rekenmogelijkheid kan al jaren worden toegepast door partycateraars, maar is in partycateringland onbekend. Gevolg is dat volgens een berekening van Oostvogel de fiscus zestig miljoen euro te veel heeft ontvangen de laatste jaren. Een onverteerbaar feit voor Oostvogel, gezien de alsmaar onder druk staande marges in de cateringbranche.

Oostvogel meldde zijn bevinding enige tijd geleden bij KHN, maar vond daar geen gehoor. ‘Het is echt schandalig dat ze er niets mee doen’, aldus een verontwaardigde Oostvogel. ‘Ik heb brieven van mijn belastingkantoor, het ministerie van Economische Zaken en een uitdraai uit de Belastingalmanak opgestuurd. Maar het interesseert Claes (voorman van KHN, red.) gewoon niet. Waarschijnlijk is het aandeel van partycateraars onder het totaal aantal leden van KHN te klein.’

Oostvogel, die al de ‘klokkenluider van de catering’ wordt genoemd en meer dan € 3.000,- kwijt is aan onderzoekskosten, is door de melding in de schijnwerpers gezet. Oostvogel: ‘Ik wil collega’s waarschuwen, zodat iedereen ervan kan profiteren. Als de accountants met hun fiscalisten en KHN eerder hun werk hadden gedaan, had ik dit niet hoeven verkondigen.’ Partycateraars kunnen voor € 45,- documenten opvragen bij Oostvogel via info@goldenapple.nl , zodat ze de factuurmethode zelf probleemloos kunnen toepassen.

KHN-directeur Jeu Claes reageert in een reactie verbaasd op het commentaar van Oostvogel, al is Claes blij dat de informatie over de factuurmethode nu naar buiten komt. Cleas: ‘KHN heeft een half jaar geleden de informatie van Oostvogel in vertrouwen gekregen. We mochten er van hem niets mee doen. Aan die afspraak hebben we ons gehouden. Dan is het vreemd dat hij ons een dubieuze rol geeft in het geheel. Nu hij zelf met de informatie naar buiten treedt, hebben wij het recht onze leden vandaag nog te informeren over deze fiscale regel. Maar het is al een oude regel hoor. De grote partycateraars zijn al sinds 1991 op de hoogte van deze regel.’

Reageer op dit artikel