nieuws

FNV-actie stationshoreca mislukt

Horeca

Het is de FNV Horecabond dinsdag niet gelukt om de horeca op alle treinstations tijdelijk plat te leggen. Uit onvrede over de moeizame onderhandelingen voor een nieuwe cao riep de vakbond het personeel op tot een werkonderbreking. Uiteindelijk was de actie op slechts twee plaatsen te merken.

FNV-actie stationshoreca mislukt

Volgens een woordvoerdster van de FNV Horecabond legden alleen werknemers van de stationsrestauratie in Leeuwarden en van koffiebar CaféT in Utrecht het werk tijdelijk neer.

De meeste horeca op de NS-stations wordt beheerd door Servex, een dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen. De FNV Horecabond had ingezet op een werkonderbreking bij alle horecagelegenheden van Servex, waaronder Swirl’s, Wizzl, Burger King en Smullers. Dat zou betekenen dat de actie gevolgen zou hebben voor bijna ieder treinstation.

Drumband
Van de verschillende horecagelegenheden op Utrecht Centraal sloten slechts twintig tot 25 mensen zich bij de oproep van vakbond aan. Ook de inzet van een drumband mocht niet baten.

De FNV Horecabond beschuldigt Servex ervan dat het bedrijf de actie heeft gedwarsboomd. De bond denkt dat verschillende horecagelegenheden uitzendkrachten hebben ingehuurd om de staking te breken. Bovendien heeft de organisatie ‘het gevoel dat veel werknemers onder druk zijn gezet door hun bazen. Dit mag niet, en als dat echt zo is, zullen we ons beraden op stappen’, aldus de woordvoerster.

Weinig stakingsgezind
Het conflict is terug te voeren op de cao die vakbond De Unie recent sloot met Koninklijk Horeca Nederland. Omdat Servex lid is van deze brancheorganisatie, vallen zijn bedrijven onder deze cao. De FNV Horecabond ziet deze ‘minimum-cao’ echter als een verslechtering ten opzichte van de oude cao.

Het probeert daarom afzonderlijke cao’s met grote horecabedrijven af te sluiten. Medewerkers van cafés en restaurants blijken echter weinig stakingsgezind, waardoor de bond de druk op werkgevers niet sterk kan opvoeren.

Reageer op dit artikel