nieuws

FNV start zaak tegen uitzendbureau Mise en Place

Horeca

FNV Bondgenoten bereidt een zaak voor om horeca-uitzendbureau Mise en Place aan te klagen. Bestuurder Han Westerhof is in overleg met een advocaat om geld, waar werknemers van Mise en Place recht op hebben, terug te vorderen. Het uitzendbureau zou de cao-regels schenden.

FNV start zaak tegen uitzendbureau Mise en Place

Westerhof laat weten voldoende informatie te hebben om een zaak aan te spannen. Een opsomming. Zo laat Mise en Place vakantiedagen in het loon opnemen. Dat is tegen de wet. Daarnaast vormt de vakantietoeslag ook onderdeel van het loon, iets dat tegen de Uitzend-CAO indruist. Bovendien betaalt Mise en Place een standaard netto beginuurloon van 6,50 euro. Maar iemand die twintig uur werkt, hoort een hoger netto uurloon te hebben dan iemand die veertig uur werkt vanwege ons progressieve belastingstelsel.

Eerder liet de FNV weten een schadeclaim voor te bereiden van enkele tientallen miljoenen euro’s. Mise en Place heeft altijd ontkent en wijst de aantijgingen van FNV fel van de hand. Het bureau betichtte eind juni de vakbond van ‘een wanhopige publiciteitsstunt om leden te werven’.

Mise en Place werkt voor verschillende tophotels als het Hilton, The Grand en ook voor de hotelketen NH Hoteles. De zaak rond het uitzendbureau staat niet op zich. Veel meer uitzendbureaus in de horeca zouden zich schuldig maken aan kwalijke praktijken, aldus de vakbond. Vooral in studentensteden zou volop gesjoemeld worden met vakantiegeld, toeslagen en ziekengeld van uitzendkrachten.

Reageer op dit artikel