nieuws

Horeca doelwit van zeer zware aanslag

Horeca

Twee van de drie bommen in de Egyptische badplaats Sjarm-El-Sjeik zijn ontploft bij horecazaken. Eén bom explodeerde voor het Ghazala Gardens Hotel in de hotelwijk Naama Bay. Een andere bom trof cafébezoekers die voor de zaak zaten.

Horeca doelwit van zeer zware aanslag

Bij de bloedige bomaanslagen in het zuiden van de woestijn van Sinaï afgelopen weekend vielen tot dusver ruim tachtig doden. De autoriteiten verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen. De ziekenhuizen van het vakantieoord aan de Rode Zee liggen vol met gewonden.

Het getroffen Ghazala Gardens Hotel is zwaar beschadigd. De voorgevel is onherstelbaar vernield. Een auto met een zware bom aan boord reed het terrein van het hotel op en explodeerde vlak voor het door agenten bewaakte gebouw. Inmiddels is het hotel afgeschermd met grote doeken. Onderzoekers kunnen zo ongestoord hun werk doen. Ook het nabijgelegen Mövenpick Hotel is beschadigd.

Sjarm-el-Sjeik is een populair vakantieoord voor Israëliërs, Europeanen, Egyptenaren en Jordaniërs. Het vakantieparadijs heeft veel hotels, restaurants en cafés en is vooral geliefd bij duikers. De stad is bekend om zijn gouden stranden, prachtige boulevards met hotels en casino’s. Jaarlijks komen er 2 miljoen gasten.

De Egyptische autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in de populaire vakantieoorden van het land verder verscherpt. Populaire trekpleisters als Sjarm-El-Sjeik, Luxor en de piramides worden nauwlettend in de gaten gehouden door veiligheidsbeambten.

Ook in de Turkse badplaats Istanbul ontplofte afgelopen weekend een bom in een horecazaak. Volgens de plaatselijke media was er een explosief bevestigd aan een van de tafeltjes op het terras van een restaurant. Daarbij raakten een Nederlandse gast en een werknemer van de eetgelegenheid gewond.

In Bagdad zijn bij een autobom bij een hotel vanochtend zes mensen om het leven gekomen. De zelfmoordaanslag deed zich voor om 06.15 uur voor het Al-Sadeer Hotel in het centrum van Bagdad. De meeste slachtoffers waren hotelbewakers. Het hotel was al eerder doelwit van opstandelingen, omdat vooral buitenlandse veiligheidsagenten daar verblijven.

Bekijk hier een fotoverslag van het getroffen Ghazala Hotel. De foto’s zijn gemaakt in de eerste uren na de knalharde autobom.

Bekijk hier een chronologie van de belangrijkste aanslagen op toeristische trekpleisters in Egypte.

Reageer op dit artikel