nieuws

ING: horeca definitief uit dal

Horeca

De horeca en de detailhandel laten de economische crisis dit jaar definitief achter zich. Na jaren van krimp gaan beide sectoren weer meer omzet boeken. De bouw blijft in de put zitten.

ING: horeca definitief uit dal

Dat voorspellen de economen van ING in een vrijdag gepubliceerd kwartaalbericht over de sectoren.

Vooral buitenlandse zakenlui stuwen dit jaar de bezettingsgraad in hotels. In de detailhandel zullen met name supermarkten en kledingwinkels bijdragen aan het herstel. De verwachte volumegroei voor de horeca en detailhandel blijft beperkt, tot respectievelijk 0,5 procent en 0,6 procent.

De groei in de sectoren groothandel en industrie neemt dit jaar af ten opzichte van 2010, rekent het ING Economisch Bureau voor. Zo daalt het groeitempo in de industrie van ruim 6 procent in 2010 naar 2 procent in 2011. Voor de transportsector wordt een toename geraamd van 2,8 procent, tegen 3,5 procent in 2010.

Als enige sector laat de bouw een krimp zien, van 1 procent. Investeringen in bedrijfsgebouwen blijven uit vanwege de hoge leegstand in kantoren en de nog relatief lage bezettingsgraad bij bedrijven. Verder bezuinigen vooral lagere overheden op infrastructuur.

In de zakelijke dienstverlening zal worden geprofiteerd van de aantrekkende ICT-investeringen en het stijgende ondernemersvertrouwen. Na twee jaar krimp groeit deze sector volgens ING dit jaar met 1,5 procent.

Agrariërs profiteren dit jaar ook van een toenemende vraag. De sector groeit daardoor met 1,5 procent, tegen 1,1 procent vorig jaar.

Reageer op dit artikel