nieuws

Jarig Dance Valley moet andere edities overtreffen

Horeca

De initiatiefnemers van Dance Valley hadden het een decennium geleden niet kunnen bedenken. Een dancefestival bij daglicht in recreatiegebied Spaarnwoude. Het leek in eerste instantie een bizar idee. Toch bleek de formule zo gek nog niet. In tien jaar tijd groeide Dance Valley uit van een ‘incrowd’ feestje voor 8000 dancefanaten tot een internationaal mega-evenement met tienduizenden bezoekers.

Jarig Dance Valley moet andere edities overtreffen

Met nog een ruime week in het verschiet, werken tientallen bouwers met man en macht om ervoor te zorgen dat het festivalterrein er spic en span uitziet. Brian Bout, directeur van organisator UDC, kijkt peinzend toe vanaf de heuvel bij het hoofdpodium waarvandaan hij een weids uitzicht over het hele gebied heeft. ‘Dit moet dé editie worden, de allermooiste’, mijmert hij. ‘Het is een mijlpaal, die bol staat van verrassingen. We zijn jarig en dan moet je trakteren.’

Maar liefst 50.000 feestgangers reizen op 7 augustus voor de jubileumeditie ‘Decade of Dance’ af naar het recreatiegebied bij Velsen. UDC had voor dit jaar eigenlijk een driedaags evenement in gedachten, maar door te weinig politiecapaciteit vielen deze plannen in het water. Het aantal bezoekers ligt dit keer wel hoger dan vorig jaar, toen 40.000 kaarten beschikbaar waren.

De geschiedenis van Dance Valley gaat terug naar 1995. Het evenement komt voort uit ‘underground’ feestjes, die bekend stonden onder de naam Evlo-love. Na de eerste editie kreeg het feest de bijnaam ‘Woodstock of dance’, door de diversiteit aan bezoekers en muziekstijlen en de relaxte ‘love, peace and happiness’ sfeer die het ondanks de enorme groei wist te behouden. Volgens Bout heeft Dance Valley er mede voor gezorgd dat de dance letterlijk en figuurlijk het daglicht heeft kunnen verdragen. ‘Dance verdween uit de illegaliteit en is nu in de maatschappij geaccepteerd.’

In de loop der jaren bleef het niet alleen bij een eendaags festival in augustus. Zo vond in 1999 een winterreünie plaats op recreatiegebied Houtrak in Halfweg en al gauw groeide Dance Valley uit tot een internationaal fenomeen met feestjes op Malta, Ibiza, Barcelona, Valencia en Miami. ‘We verwachten ons in de toekomst te vertigvoudigen in het buitenland. Maar we richten ons nu eerst op een paar landen, waaronder Spanje en de Oostbloklanden, waar we dance binnen vijf à zes jaar op de kaart willen zetten.’

De historie van Dance Valley bestaat niet alleen uit succesverhalen. Het drama van drie jaar geleden staat velen nog vers in het geheugen. Door problemen met het openbaar vervoer en hevige regenval, konden de bezoekers niet naar huis en raakten velen onderkoeld. Op last van de gemeente schroefde de organisatie het aantal feestgangers terug van ruim 90.000 naar minder dan de helft daarvan. Bout beschouwt de editie van 2001 als een zwarte bladzijde. ‘Maar de aanhouder wint, we hebben het vertrouwen herwonnen.’ Volgens hem geldt het draaiboek van Dance Valley nu voor veel gemeenten als leidraad voor grote evenementen.

De organisatie heeft voor de jubileumeditie maar liefst 170 artiesten geprogrammeerd, onder wie Carl Cox, die inmiddels tot het meubilair van het dance-evenement behoort, Dave Clarke, Ferry Corsten, Marco V., Paul Oakenfold, Miss Monica, Eric de Man, 100 Isis, Umek en Tom Harding. De dj’s treden tussen 10.00 uur ’s ochtends en 11.00 uur ’s avonds op in vijftien zogeheten ‘dance-arena’s en op drie openluchtpodia.

In een tijd waarin festivals te maken hebben met dalende bezoekersaantallen, zoals Pinkpop en Lowlands, doen dance-evenementen het nog goed. In de zomer kunnen liefhebbers van deze muziekstijl vrijwel ieder weekeinde ergens in Nederland terecht. Over de concurrerende evenementen maakt Bout zich niet zo druk. Hij verwacht dat de 10e editie zonder meer uitverkocht raakt.

Het einde van Dance Valley is wat de directeur betreft nog lang niet in zicht. ‘We zijn vooruitstrevend en blijven nieuw talent en nieuwe stromingen integreren. Bovendien zitten we op een unieke locatie met knusse valleien en de enige heuvels in de omgeving van Amsterdam. Je zit hier niet hutje mutje. En Dance Valley is voor iedereen, alle leeftijden en bevolkingsgroepen.’

UDC heeft ook de wens uit te breiden naar meerdere dagen nog niet naast zich neergelegd. ‘Volgend jaar proberen we het opnieuw. We willen dan twee dagen feest, een kleinere editie op vrijdag en een grote op zaterdag, samen met een camping tot en met zondag.’