nieuws

Michelin: ‘Vermeer raakt ster kwijt

Horeca

Restaurant Vermeer verliest één en mogelijk twee Michelinsterren. Dat verklapt Paul van Craenenbroeck van Michelin Benelux in een reactie op de transfer van Chris Naylor naar het Amsterdamse tweesterrenrestaurant. Naylor volgt vanaf september Pascal Jalhaij op.

Michelin: ‘Vermeer raakt ster kwijt

‘De kans is nagenoeg nul dat hij twee sterren overneemt. We gaan hem een eerlijke kans geven, maar u moet begrijpen dat het logisch is dat er zeker eentje afgaat. En misschien wel twee’, aldus hoofdinspecteur Van Craenenbroeck vanuit Brussel. Daarmee bevestigt de hoofdinspecteur in indirecte bewoording het vermoeden wat al langer bestaat: Vermeer verliest een ster.

Binnenkort maakt Naylor, afkomstig van Le Cirque in Scheveningen, kennis met Michelin. Van Craenenbroeck: ‘Ik heb hem vast wel eens ergens een hand gegeven, maar nog nooit echt kennis met hem gemaakt. Eind augustus komt hij met de directie van Vermeer bij mij op bezoek om kennis te maken. Hij krijgt de komende maanden de kans om te laten zien wat hij kan. Eind november maken we de balans op.’

Michelin wil voorzichtig omgaan met het fenomeen hotelkok, zo laat Van Craenenbroeck doorschemeren. ‘Ze zijn in loondienst. En wanneer ze het niet meer naar de zin hebben, zijn ze zo weg. Dat risico willen we niet nemen. Als een kok eigen baas is en eigen geld in een onderneming steekt, is dat risico een stuk minder.’

Over de toekomst van de bij Vermeer afscheid nemende kok Pascal Jalhaij kan Van Craenenbroeck alleen maar gissen. ‘Die jongen kan toch niet blijven zitten? Hij heeft goud in handen, net als bijvoorbeeld Angélique Schmeick. Misschien gaat Pascal wel voor zichzelf beginnen? Of weer werken in een hotel. Hij is en blijft immers een hotelkok.’

Reageer op dit artikel