nieuws

Overheid dupeert horeca met eigen pand

Horeca

Nederlandse horecaondernemers dreigen er fors op achteruit te gaan door plannen van staatssecretaris Wijn van Financiën om de vennootschapsbelasting te verlagen. Deze maatregel gaat echter gepaard met een beperking op de afschrijving op vastgoed. Dit is desastreus voor horecamensen met een eigen bedrijfspand.

Overheid dupeert horeca met eigen pand

Dat stellen CDA en VVD voorafgaand aan het overleg vandaag over de maatregel in De Telegraaf. Wijn wil de winstbelasting verlagen naar 26 procent, terwijl het zogenoemde mkb-tarief op 20 procent uitkomt. Om dit te financieren wordt de afschrijving op vastgoed aangepakt. Voortaan mag er alleen nog over de economische waarde worden afgeschreven in plaats van over de restwaarde.

VVD-kamerlid Ineke Dezentjé Hamming: ‘Dat is schadelijk voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf met een eigen pand.’ Volgens de kamerleden gaat het midden- en kleinbedrijf, waaronder de horeca, feitelijk de belastingverlaging voor de grote ondernemingen betalen.

Volgens Jurgen Warmerdam van MKB Nederland zijn de voorgestelde maatregelen helemaal fout. ‘Deze plannen gaan ten koste van belangrijke bedrijfstakken in Nederland, doordat de afschrijving op vastgoed wordt beperkt. Neem bijvoorbeeld de recreatiesector. Afschrijving is daar de methode om geld te genereren voor vernieuwing die noodzakelijk is, anders blijven de bezoekers weg. Innovatie en herinvestering zijn door deze plannen simpelweg niet meer mogelijk. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.’

Reageer op dit artikel