nieuws

Protest tegen halvering terrascapaciteit

Horeca

Zes horecaondernemers in Maastricht dreigen hun gemeente met juridische stappen. Ze zijn het niet eens met de halvering van hun terrascapaciteit als gevolg van de herinrichting van een deel van De Wyck, het gebied achter het centraal station.

Protest tegen halvering terrascapaciteit

De herinrichting van het gebied gaat zeker 100 terrasstoelen kosten. Zes gedupeerde ondernemers hebben de hulp van een advocaat ingeroepen om het besluit van de gemeente ongedaan te maken. Het gaat om café/hotel De Poshoorn, Hotel Beaumont, Café Gijsbrecht, Café Zondag, Bakker Bart, en Steakhouse Evita.

De ondernemers verwijten de gemeente geen inspraakmogelijkheid te hebben gehad bij het ontwikkelen van de plannen voor het stadsdeel. Nu de reconstructie van het stratennet z’n voltooiing nadert worden ze voor een voldongen feit gesteld en moet de helft van hun terrascapaciteit wijken voor extra doorgangsruimte voor voetgangers.

In de oude situatie was een afstand van gevel tot terras van anderhalve meter voldoende. De gemeente heeft er een meter bij gedaan. Het zou een veilige doorstroming van de voetgangers in het gebied bevorderen en het winkelend publiek zou door de extra ruimte een beter zicht op de etalages hebben. Het betekent in ieder geval dat de gevelterrassen moeten verdwijnen. In het herinrichtingsplan is geen compensatie voor het verlies aan terrasplaatsen. Om fietsers maximale ruimte te bieden wordt de straat in het gebied breder.

Ger Franzen van De Poshoorn (Café van het jaar 2002), een van de protesterende ondernemers, vindt het rare gang van zaken. ‘Enerzijds maken ze de vrije doorgang met een meter breder, tegelijkertijd wordt het trottoir een meter smaller.’

Visitekaartje
Mr. Timo van Oosterhout, de advocaat die de ondernemers in hun protest bijstaat, zegt dat er voor de terrashouders alsnog een passende oplossing moet komen. De terrassen zijn beeldbepalend voor het gebied vlak achter het centraal station dat de toegang tot de stad vormt: ‘Het is het visitekaartje van Maastricht.’

Verlies aan terrascapaciteit heeft nadelige financiële en economische gevolgen voor Maastricht als uitgaansstad en tast bovendien het unieke karakter van De Wyck aan waar wonen, werken, winkelen en uitgaan, hand in hand gaan.

Van Oosterhout heeft de gemeente Maastricht laten weten dat de ondernemers een oplossing op maat willen. Lukt dat niet, dan gaan de ondernemers mogelijkheden bekijken om het beleidsproces te beïnvloeden en raadsfracties benaderen met de problematiek. Zet de gemeente toch door, dan overweegt Van Oosterhout namens zijn cliënten een kort geding. Andere mogelijkheid is bezwaar aan te tekenen bij het afgeven van nieuwe terrasvergunningen.Kortgelden hadden de horecaondernemers en hun raadsman nog overleg bij de gemeente. Ger Franzen: ‘Maar ik kreeg de indruk dat wij ons beter maar niet met de plannenmakers moeten bemoeien. Ze weten het allemaal beter.’

Overigens valt de terrasschade van de herinrichting voor De Poshoorn nogal mee. Het café heeft een groot en een klein terras. Door de herinrichting van de straat raakt De Poshoorn vier terrasstoelen kwijt, die mag het café op het grote terras compenseren.

Dit nieuws kunt u ook per e-mailnieuwsbrief toegestuurd krijgen. Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres:


Reageer op dit artikel