nieuws

Restaurantgidsendebat mist vuur en confrontaties

Horeca

Het affiche was fraai, het podium indrukwekkend. Het eerste restaurantgidsendebat tussen hoofdredacteuren op het evenement Wine Professional. De uitvoering kon echter niet aan de verwachtingen voldoen. Het resultaat was een debat zonder vuur en zonder spraakmakende confrontaties.

Restaurantgidsendebat mist vuur en confrontaties

Paul van Craenenbroeck (Michelin), Marc Declerck (GaultMillau), Iens Boswijk (IENS) en Guido Nijssen (Lekker). De hoofdredacteuren van de toonaangevende restaurantgidsen waren naar Amsterdam gekomen om hun gids te verdedigen. Van echt verdedigen kwam het echter niet, slechts één enkele maal moest een hoofdredacteur in de verdediging schieten en een tipje van de sluier oplichten.

Eén van de weinige momenten waarop de hoofdpersonen het achterste van hun tong moesten laten zien, was op de vraag hoeveel inspecteurs de gids in dienst heeft. ‘Dertig in de Benelux’, aldus Declerck van GaultMillau. ‘Lekker werkt met zo’n zeventig inspecteurs’, aldus Nijssen. ‘Een paar duizend’, stelt Boswijk. ‘Zeventig voor alle gidsen in heel Europa’, verklapte Van Craenenbroeck.

Opvallend was kort daarop de uithaal van Michelin-man Van Craenenbroeck richting het Spaanse topbedrijf El Bulli. Van Craenenbroeck: ‘El Bulli heeft niets te maken met koken. Dat zijn gewoon technieken. Koks moeten doen wat ze kunnen, en niet doen wat ze niet kunnen. Smaak moet de hoogste prioriteit hebben’.

Als afsluiting van het debat werden de hoofdredacteuren uitgedaagd deel te nemen aan een kleine proeverij. Om uiteindelijk het gerecht en de bijpassende wijnen te voorzien van rapportcijfers. Daaruit bleek een flink verschil aan cijfers. Zo werd het gerecht door de één beoordeeld met het cijfer negen, één ander gaf een zes. Jammer bij dit onderdeel was dat niet bekend werd wie de cijfers gaf. Daarmee sloot het debat af in stijl, zonder spraakmakende meningen en conclusies.

Enkele opvallende uitspraken

‘De publiciteit die aan een ster is gebonden, vind je terug in de kassa’

Paul van Craenenbroeck (Michelin)

‘We geven met onze beoordelingsmethode een goed beeld van allerlei keukens’

Iens Boswijk (IENS)

‘Nieuwe inspecteurs laten we proefeten. In vier jaar tijd zijn er dertig tot veertig gesneuveld.’

Guido Nijssen (Lekker)

‘Ik ben hier niet om El Bulli te verdedigen’

Marc Declerck (GaultMillau)

Reageer op dit artikel