nieuws

Ruim 15 miljoen euro voor slachtoffers cafébrand

Horeca

Het Rijk heeft tot dusverre ruim vijftien miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Dit maakte de stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Nieuwjaarsbrand Volendam (UPN) bekend.

Ruim 15 miljoen euro voor slachtoffers cafébrand

Stichting UPN is vorig jaar door de overheid in het leven geroepen en voert in opdracht van het Rijk twee regelingen uit: een ter dekking van medische kosten die slachtoffers hebben moeten maken en die niet of deels door verzekeraars worden gedekt en een met betrekking tot de zogenoemde functionele invaliditeit (FI) die slachtoffers als gevolg van de ramp hebben opgelopen.

In de FI-regeling krijgen de slachtoffers geld toegekend op basis van een medische keuring en een daaruit volgende indicering, die kan oplopen tot een maximale vergoeding van 150.000 euro per persoon. Stichting UPN heeft tot nu toe vijftig slachtoffers een bedrag toegekend in de hoogste categorie (135.000 tot 150.000 euro). Dertig krijgen een uitkering tussen de 75.000 en 135.000 euro, 85 tussen de 15.000 en 75.000 euro en 140 tussen de 1500 en 15.000 euro.

De cijfers hebben een voorlopig karakter. In totaal kwamen tot dusverre 329 aanvragen binnen, waarvan er nu 308 zijn afgehandeld. Bovendien staat de regeling nog open tot en met 1 januari 2004. Slachtoffers van de nieuwjaarsramp kunnen zich tot die datum aanmelden. Stichting UPN verwacht binnen het bedrag van 17.3 miljoen euro te blijven dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op basis van schattingen in eerste instantie beschikbaar heeft gesteld.

De door stichting UPN toegekende uitkeringen staan volledig los van de juridische procedures over de aansprakelijkheid voor de nieuwjaarsbrand in Volendam en de rechtsgang die is ingezet om schadevergoedingen los te weken bij eigenaar Jan Veerman van café De Hemel. In deze Volendamse horecagelegenheid brak in de nacht van 1 januari 2001 een heftige brand uit die veertien dodelijke slachtoffers eiste. Honderden jongeren raakten gewond.