nieuws

Verbod op handel kaviaar en steur

Horeca

De internationale handel in kaviaar en andere producten die worden gemaakt van de wilde en bedreigde steur, is voortaan verboden. De internationale organisatie die toezicht houdt op de handel in bedreigde dier- en plantensoorten, Cites, heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Verbod op handel kaviaar en steur

‘We waren niet in staat om de exportquota voor dit jaar goed te keuren’, zei een woordvoerder de Britse omroep BBC dinsdag. Cites heeft het verbod afgekondigd om een einde te maken aan de illegale vangst op de bedreigde vissoort in vooral de Kaspische Zee en om wetenschappelijke redenen. De afgelopen jaren werd vanuit de zee jaarlijks 110 tot 150 ton van de delicatesse geëxporteerd.

Steur is de vis waarvan de kuit gebruikt wordt om kaviaar uit te bereiden. Ongeveer 60 procent van de kaviaar die wereldwijd wordt verkocht, is afkomstig van steur uit de Kaspische Zee. De rest komt uit de Zwarte Zee, de benedenloop van de Donau, en de rivier de Heoilongjiang/Amoer op de Chinees-Russische grens.

Illegale vangst
In al die gebieden daalt de populatie hard, aldus Cites. Onlangs maakte het Wereldnatuurfonds al bekend dat een groot deel van de illegale vangst op de Kaspische Zee in handen is van de Russische maffia.

Willem Wijnstekers, de Nederlandse secretaris-generaal van Cites, wil dat exporterende landen onder meer hun verwachte vangst beter registreren. Ook importeurs als de Europese Unie moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten zich ervan verzekeren dat alle import afkomstig is van legale bronnen en zorgen voor een goede registratiesysteem. ‘Veel belangrijke importlanden hebben deze maatregelen nog niet genomen’, aldus Wijnstekers.

Reageer op dit artikel