nieuws

Vrijlatingen in witwaszaak Heinekenontvoerder

Horeca

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag vijf verdachten in de zaak rond de erfenis van Heinekenontvoerder Cor van Hout voorlopig op vrije voeten gesteld. Van Hout was een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken.

Vrijlatingen in witwaszaak Heinekenontvoerder

Onder de mannen die zijn vrijgelaten bevindt zich voormalig drugshandelaar Johan V., beter bekend als de Hakkelaar. Hoofdverdachte Rob G. zit nog vast.

De rechtbank buigt zich pas volgende week over een eventuele verlenging van zijn voorarrest. G. werd in Spanje aangehouden en overgeleverd aan Nederland. De 58-jarige man, een goede vriend van de Heinekenontvoerders, runt een bordeel in Malaga.

Justitie verricht grootscheeps onderzoek naar de erfenis van Van Hout, die in 2003 in Amstelveen werd geliquideerd. Zijn erfenis bestond onder meer uit een aantal bordelen in het centrum van Alkmaar, die ooit gekocht zouden zijn met een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering.

Van Hout ontvoerde in 1983 samen met onder anderen Willem Holleeder biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Van Hout en Holleeder investeerden in de prostitutie in Alkmaar en Amsterdam. Zij raakten halverwege de jaren negentig gebrouilleerd en verdeelden hun zakelijke belangen. Ook Rob G. zou daarin hebben gedeeld.

Een aantal van de prostitutiepanden uit de nalatenschap van Van Hout zou begin dit jaar zijn overgedragen aan twee katvangers, onder wie de vriendin van de Hakkelaar. Justitie denkt dat de panden zijn gefinancierd met drugswinsten.

Zij verdenkt Johan V. van het witwassen van drugsgeld. Bovendien heeft hij nog een belastingschuld van ruim 100 miljoen euro openstaan. V. stond in de jaren negentig aan het hoofd van een organisatie die tonnen hasj uit Pakistan importeerde.

Reageer op dit artikel