nieuws

Wal-Mart beticht van spionage personeel

Horeca

NEW YORK – Wal-Mart wordt ervan beschuldigd werknemers die van vakbondsactiviteiten worden verdacht, te bespioneren met bewakingscamera’s. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat het bij Wal-Mart al lang niet meer om incidenten.

Wal-Mart beticht van spionage personeel

Dat meldt De Telegraaf. Human Rights Watch doet in een 210 pagina’s tellend rapport uit de doeken hoe Wal-Mart reageerde op vakbondsacties bij het bedrijf in de periode 2000-2005. De National Labor Relations Board oordeelde in vijftien gevallen dat Wal-Mart federale arbeidswetten overtreedt. Ter vergelijking: zeven andere grote winkelketens werden in dezelfde periode slechts vier keer op de vingers getikt.

Het rapport komt bovenop een onderzoek dat door justitie in de VS is ingesteld naar het veiligheidsbeleid bij de Amerikaanse retailer. Dit op basis van een beschuldiging van een beveiligingsbeambte dat Wal-Mart de telefoon en semafoon van medewerkers zou hebben afgetapt.

Wal-Mart furieus
Wal-Mart reageert furieus op het rapport van Human Rights Watch. De warenhuisgigant stelt dat de mensenrechtenorganisatie politieke spelletjes speelt. ‘Dit pro-vakbondsrapport is onvolledig en maakt gebruik van onbewezen beschuldigingen van zo’n zeven jaar geleden die in het Amerikaanse congres werden gedaan naar aanleiding van een arbeidswet die vakbonden meer rechten gaven.’

Reageer op dit artikel