nieuws

Aantal horecavacatures is verdubbeld in 2014

Horeca

Het afgelopen jaar is het aantal vacatures in de horeca gestegen met 106 procent ten opzichte van 2013. Aan de andere kant staat de horeca ook op plek vier als het gaat om sectoren waar het meeste werkzoekenden zijn.

Aantal horecavacatures is verdubbeld in 2014

De cijfers komen van vacaturebank Monsterboard, en hebben dan ook alleen betrekking op vraag en aanbod van banen via dit platform. Het totale vacatureaanbod bij de intermediair steeg met 30 procent.

In geen enkele beroepscategorie was er sprake van een vermindering van het aantal vacatures. De vraag naar horecamedewerkers (+106%) en projectmanagers (+94%) steeg het hardst.  Ook opvallend was de groeiende vraag naar starters. Het aantal vacatures voor medewerkers met minder dan 1 jaar ervaring verdubbelde ruim (+109%).

Mobiel zoeken

Opvallend is dat werkzoekenden steeds vaker mobiel op zoek gaan naar een nieuwe baan. In 2012 zocht nog 15 procent van de bezoekers mobiel naar vacatures op Monsterboard, in 2013 was dit al 25 procent en dit jaar bedroeg het aantal mobiele bezoeken 30 procent.

De sterk groeiende vraag naar horecamedewerkers laat zien dat de consument positiever gestemd is en weer wat meer bereid is om geld uit te geven. Dit beeld werd al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2013 maar de trend heeft duidelijk doorgezet. Het patroon van groei was in het hele land te zien.

Opvallende stijger

Met name in de provincies Zeeland (+77%), Drenthe (+70%) en Friesland (+61%) nam het aantal banen fors toe ten opzichte van 2013. Hoewel secretaresse ook in 2014 de meest gezochte baan is voor werkzoekenden, zijn opvallende stijgers in de top 10 dit jaar de horeca (nr. 4), chauffeur (nr.6) en koerier (nr. 10).

‘Nu de vraag van werkgevers weer toeneemt is het de uitdaging om de juiste mensen aan te trekken’,  zegt Gian Zandonà, managing director Monsterboard.nl.

Reageer op dit artikel