nieuws

Aandeel beboete horecazaken door NVWA lager

Horeca

Van de horecazaken die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 bezocht, is ruim 67 procent beboet vanwege overtreding van de hygiëne-eisen. Dat is minder dan in 2013, toen nog ruim 70 procent werd beboet.

Aandeel beboete horecazaken door NVWA lager

NVWA legde in 2014 9177 maatregelen op aan 13.619 bedrijven na overtredingen van de hygiëne-eisen, dat is 67,4 procent. In 2013 ging het om 8212 maatregelen voor 11.690 restaurants, wat neerkomt op ruim 70 procent.
Dit blijkt uit cijfers die Nu.nl middels een beroep op de Wet Openbaar Bestuur (wob) boven water kreeg. niet verwonderlijk – gezien de omvang van de steden – voeren Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in absolute zin de ranglijst met de meeste maatregelen aan.

Meer bedrijven

Er zijn dus wel méér bedrijven gecontroleerd dan in 2013. Dat komt volgens de NVWA door efficiënter beleid. ‘Het aantal controles is hoger omdat we slimmer met de capaciteit omspringen en gerichter inspectiemethoden hanteren. Hierdoor hebben we tijd over om meer inspecties uit te voeren’, laat de inspectiedienst weten tegenover Nu.nl.

De NVWA voert jaarlijks onaangekondigde bezoeken uit aan horecazaken om te controleren of zij voldoen aan de hygiënecode van de autoriteit. Deze controles zijn verplicht en kunnen in geen geval geweigerd worden. De dienst richt zich hierbij vooral op bedrijven waarvan zij problemen verwachten.

Controles kunnen ook plaatsvinden na klachten van gasten, bijvoorbeeld over voedselvergiftiging. Vorig jaar legde de autoriteit na dergelijke klachten 2 keer een proces verbaal op, 171 keer een boeterapport en 660 keer kwamen bedrijven weg met een schriftelijke waarschuwing.

Sluiting

De zwaarste straf die de dienst kan opleggen is onmiddellijke sluiting, dat is in 2014 volgens de dienst bij enkele tientallen horecazaken gebeurd omdat de hygiëne dermate slecht was. Voor sluiting is wel gang naar de rechter vereist.

Naast het aantal controles liep ook het aantal zware overtredingen op. In 2014 deelde de NVWA 37 processen-verbaal uit tegenover 23 in 2013. Dat is een van de zwaarste maatregelen die de inspectiedienst kan opleggen. In 2145 gevallen begingen horeca-ondernemers ernstige of herhaaldelijke overtredingen waarvoor de inspecteurs een boete uitdeelden, tegenover 1793 in 2013. Inspecteurs deelden 6995 waarschuwingen uit.

Reageer op dit artikel