nieuws

Fietsverlichting te koop in de kroeg

Horeca

In de kroeg kunnen je binnenkort niet alleen drank bestellen, maar ook verlichting voor op de fiets. Een initiatief van Jeroen van Doornik, de nachtburgemeester van Zwolle. Hij maakt zich sterk voor de beschikbaarheid van fietsverlichting in de horeca.

Fietsverlichting te koop in de kroeg

In Zwolle zijn al cafés die fietsverlichting verkopen. Die horecagelegenheden zijn herkenbaar aan de door Van Doornik ontworpen raamsticker ‘fiets licht punt.’ Van Doornik kwam met dit idee toen zijn fietslampjes op een avond waren gestolen. Zonder licht naar huis fietsen vond hij vervelend, maar hij ontdekte dat je ’s avond laat nergens meer een fietslampje kunt kopen. ‘Toen ik door de Partij voor Cultuur werd benoemd tot nachtburgemeester, werd dit direct een speerpunt.’ Hij bracht het onder de aandacht bij de Fietsersbond en collega nachtburgemeesters in het land. Die reageerden enthousiast.

Fiets licht punt

In veel plaatsen, waaronder Amsterdam, Nijmegen en Groningen, wordt het concept binnenkort gekopieerd. ‘De verlichting kan je vaak voor de prijs van een biertje aanschaffen’, aldus van Doornik. Horecagelegenheden moeten zelf de fietsverlichting aanschaffen, maar kunnen de gratis sticker bestellen via nachtburgemeester@partijvoorcultuur.nl of verlichting@fietsersbond.nl. Naast de sticker wil Van Doornik ook nog een app ontwikkelen zodat uitgaanspubliek met de smartphone het dichtstbijzijnde ‘fiets licht punt’ kan vinden.

Onderzoek

Uit onderzoek onder zesduizend fietsers blijkt dat meer dan de helft van het Nederlandse uitgaanspubliek naar de kroeg fietst zonder licht. In Amsterdam gaat het zelfs om 82 procent dat zonder licht op de fiets zit.

Reageer op dit artikel