nieuws

Meer maatregelen opgelegd voor overtreden regels hygiëne

Horeca

Meer horecabedrijven hebben vorig jaar een maatregel opgelegd gekregen na overtredingen van de regels voor hygiëne. Dat blijkt volgens Nu.nl uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Meer maatregelen opgelegd voor overtreden regels hygiëne

De NVWA legde in 2014 9177 maatregelen op aan 13.619 bedrijven na overtredingen van de hygiëne-eisen. In 2013 ging het om 8212 maatregelen voor 11.690 restaurants. De maatregelen variëren van waarschuwingen en boetes tot een proces-verbaal. Een rechter kan dan uiteindelijk besluiten tot sluiting van de horecagelegenheid.

Maatregelen

Naast het aantal controles liep ook het aantal zware overtredingen op. In 2014 deelde de NVWA 37 processen-verbaal uit tegenover 23 in 2013. Dat is een van de zwaarste maatregelen die de inspectiedienst kan opleggen. In 2145 gevallen begingen horeca-ondernemers ernstige of herhaaldelijke overtredingen waarvoor de inspecteurs een boete uitdeelden, tegenover 1793 in 2013. Inspecteurs deelden 6995 waarschuwingen uit.

KHN

Bedrijven die binnen twee jaar drie boetes ontvangen, krijgen het stempel ‘notoire overtreder’ en komen onder verscherpt toezicht te staan. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland vindt het een ‘goede zaak’ dat de NVWA meer aandacht besteedt aan deze gevallen. ‘Notoire overtreders schaden het imago van horecaondernemers die vakkundig hun werk doen’, zegt woordvoerder Joris Prinssen van KHN. ‘Er mag wat ons betreft dus ook geen ruimte voor notoire overtreders zijn.’ Bij deze bedrijven vinden vaker inspecties plaats om te zorgen dat de situatie verbetert.

Examen Sociale Hygiëne

Het examen Sociale Hygiëne is sinds september zwaarder geworden. Voorheen mochten examenkandidaten nog 16 fouten hebben, nu slagen ze als ze 11 of minder van de 40 vragen fout hebben. Een strenger examen is in het belang van de volksgezondheid in Nederland’, zei SVH-directeur Ricardo Eshuis in september tegen Misset Horeca. Duidelijkheid, eenvoud en heldere instructies, vooral aan flexwerkers, kunnen in de keuken missers op hygiënegebied voorkomen.

Reageer op dit artikel