Maxima opent nieuw pand Schmidt Zeevis Rotterdam

Maxima opent nieuw pand Schmidt Zeevis Rotterdam
Leo Vogelzang

Koningin Máxima heeft dinsdag 8 december de officiële opening verricht van het nieuwe pand van Schmidt Zeevis Rotterdam, een landmark in de vorm van een zeeschip langs de A20 in Rotterdam.

De koningin vierde de opening met een persoonlijke samenkomst met de 150 medewerkers en met relaties van de Schmidt Zeevis. Máxima kreeg van de directeuren Jos van Vuren en Marcel van Breda een persoonlijke rondleiding door de kombuis, de keuken, de fileerderij, de vriescellen en de winkel van Schmidt Zeevis. Daarbij werd zij vergezeld door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland. Topkok Jonnie Boer van driesterrenrestaurant Librije - ook een klant van de vishandel - maakte speciaal voor de opening een soufflé van garnalen en een cocktail met gin en oesters voor alle genodigden en de koningin.

Schmidt Zeevis

Het door architecten Nico Alsemgeest en Albert Jan Braakman ontworpen pand van Schmidt Zeevis heeft de vorm van een schip, dat aan een binnenhaven ligt afgemeerd. De bijna honderdjarige vishandel zat sinds 1916 in het centrum van Rotterdam, maar groeide daar uit zijn jasje. In de nieuwbouw groeit Schmidt Zeevis van 3000 naar 8000 vierkante meter. Bovendien kunnen de vrachtwagens van de vishandel de honderden restaurants en hotels, zeecruiseschepen, superjachten en luchthavens voor de export sneller bedienen. In het pand is ook de viswinkel gevestigd.

Plastic soep

Schmidt Zeevis heeft tijdens de bouw actie gevoerd met een heipalenactie. Relaties konden als ‘steunpilaren’ de heipalen van het nieuwe pand sponsoren. Met een deel van deze opbrengst heeft Schmidt Zeevis het project van The Ocean Cleanup met een bedrag van 51.400 euro gesponsord.
Dat project zal vanaf 2020 de 21 miljard kilogram grote plastic soep in de oceanen gaan opruimen. Oprichter Boyan Slat: 'Uit computersimulaties is gebleken dat we in tien jaar tijd met een enkel systeem de helft van die plastic soep kunnen gaan opruimen.' Het systeem maakt gebruik van natuurlijke stromingen en twee enorme drijvende armen die het plastic opvangen. Daarna brengen schepen het aan land waar het plastic vervolgens wordt gerecycled. Zo wordt in vijf jaar tijd ongeveer 7 miljard kilo plastic uit de oceaan verwijderd. 'Dit alles om te voorkomen dat we straks dit materiaal terug gaan vinden in onze vissen,' aldus Slat. Komende tijd moet het systeem zich in de praktijk bewijzen.