Steeds meer pinbetalingen in horeca

Steeds meer pinbetalingen in horeca

Betalingen in de horeca worden steeds vaker met de pinpas gedaan. Vorig jaar werd 44 procent van de rekeningen pinnend voldaan, blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland. In 2012 werd nog in vier van de vijf gevallen met contant geld betaald.

Het aantal pintransacties neemt dan ook toe. Tot en met september stond de teller al op 344 miljoen. Over heel vorig jaar werd in hotels, restaurants en cafés in totaal 412 miljoen keer gepind.

Contactloos betalen wordt steeds meer gemeengoed en neemt ook een vlucht in de horeca. In 2015 werd er nog 22,4 miljoen keer op die manier betaald, een jaar later was dat vier keer zoveel. In 2017 is het aantal contactloze betalingen tot en met september alweer bijna verdubbeld.

Contactloos

Inmiddels is meer dan de helft van alle pintransacties in de horeca contactloos. In augustus 2017 was de horeca koploper in Nederland met 70,2% contactloze betalingen. De food speciaalzaken (bakkers, slagers, groentewinkels, slijterijen etc.) nemen de tweede plaats in met 47,6%, gevolgd door de supermarkten met 46%.

Veiligheid horeca

Rober Willemsen, voorzitter KHN: 'Ik vind het positief dat er naast het pinnen ook steeds vaker contactloos wordt betaald in onze branche. Dat is goed voor onze gasten en voor de horecaondernemers. Want dat betekent dat er efficiënt en snel wordt betaald en dat gasten en medewerkers minder contant geld bij zich hebben. Dat draagt bij aan de veiligheid in de horeca.'

Transactiebedrag

In september 2017 was het gemiddelde transactiebedrag voor een pinbetaling in de horeca € 17,49; gemiddeld wordt er voor € 10,44 contactloos betaald. Koninklijke Horeca Nederland heeft zich samen met andere toonbankinstellingen en banken gecommitteerd aan het streven van 60% pinbetalingen versus 40% contante betalingen in 2018.

Relevante content: Afrekensystemen: Smartphone is de nieuwe portemonnee