nieuws

‘Loonstrookje: 21,9 procent klopt niet’

Horeca 5121

Ruim één op de vijf loonstrookjes klopt niet in Nederland. Met name jongeren en studenten die in de horeca en de retail werken zijn hiervan het slachtoffer. Op hun loonstrookje gaat het vaak mis bij de verwerking van het aanpassen van het wettelijk minimumjeugdloon.

‘Loonstrookje: 21,9 procent klopt niet’

Andere dingen die misgaan op het loonstrookje zijn het bepalen van de hoogte van uurlonen, het bijzonder belastingtarief en het berekenen van de pensioenafdracht. Al deze fouten kosten werknemers loon. Die bedragen kunnen oplopen van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro’s. Met name het verwerken van de aanpassingen van het wettelijk minimumjeugdloon blijkt op grote problemen te stuiten op het loonstrookje.

Dat blijkt uit onderzoek van payrollingspecialist en salarisadministrateur Timeflex en website Kloptmijnloon.nl.

In het derde kwartaal van 2017 werden 1192 loonstrookjes onderzocht, waarvan er 261 niet bleken te kloppen. Dat is 21,9 procent. Met name jongeren en studenten die in de horeca en de retail werken zijn hiervan het slachtoffer.

Timeflex maakt zich grote zorgen over het minimumjeugdloon. Dat is per 1 juli 2017 verhoogd en dat zal ook per 1 januari 2018 gebeuren. Verder is de leeftijd voor het wettelijk minimumloon voor volwassenen verlaagd van 23 naar 22 jaar. ‘Werkgevers vergeten dat soms aan te passen als een jongere 22 jaar is geworden. Die fout staat in de top-5 van meest gemaakte fouten en scheelt jongeren een paar honderd euro per jaar’, zegt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. loonstrookje

Bijzonder belastingtarief

Ruim de helft van alle fouten (51 procent) op het loonstrookje wordt gemaakt bij het berekenen van het bijzonder belastingtarief bij het uitkeren van vakantiegeld, eindejaarsuitkering of een bonus. Dat tarief wordt berekend op basis van het salaris in het voorgaande jaar.

Als een werknemer minder is gaan werken of ouderschapsverlof heeft opgenomen wordt dat niet altijd meegenomen en wordt er te veel belasting afgehouden. Aan de andere kant worden loonsverhogingen vergeten door te berekenen en betaalt de werknemer juist te weinig belasting. ‘In dat geval moet hij of zij belasting terugbetalen. Dat kan oplopen tot honderden of duizenden euro’s, waardoor mensen in de problemen kunnen komen’, aldus Bruinink.

Wettelijke minimumloon op loonstrookje

Een derde van de fouten (33 procent) op het loonstrookje wordt gemaakt bij het bepalen van het wettelijk minimumloon. Dat wordt elk half jaar verhoogd, maar sommige bedrijven vergeten dat door te berekenen in het salaris. Dat gaat slechts om minder dan een procent, maar op jaarbasis kan dat een aardig bedrag schelen. loonstrookje

Op de derde plaats staan fouten met het berekenen van de pensioenafdracht. Sommige bedrijven vergeten de zogeheten franchise – het deel van het salaris waarover geen pensioenpremie betaald hoeft te worden – af te trekken, waardoor werknemers te veel premie betalen. Van de andere kant wordt te weinig premie afgehouden, waardoor ze te weinig pensioen opbouwen.

De meeste fouten op het loonstrookje worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Bruinink: ‘Juist daar werken veel jongeren en studenten. Soms ontstaan fouten uit onwetendheid en is er geen opzet in het spel.’

Timeflex Personeelsdienst houdt zich bezig met salarisverwerking, payroll en uitzenden. Het bedrijf doet al vier jaar onderzoek naar salarisontwikkelingen in Nederland. Timeflex controleert loonstroken en maakt analyses die in het onderzoek worden verwerkt. In januari 2018 komt het bedrijf met een analyse over heel 2017 en worden de knelpunten voor 2018 in kaart gebracht.Reageer op dit artikel