nieuws

‘Personeel leeft ongezonder door overwerk’

Horeca 691

Een groot deel van de Nederlandse werknemers gaat door overwerken ongezonder leven. Ze sporten minder, eten ongezonder, slapen slechter en worden sneller boos op de kinderen, staat in een onderzoek van Kantar Public, in opdracht van Zilveren Kruis.

‘Personeel leeft ongezonder door overwerk’

Kantar concludeert ook dat leidinggevenden de negatieve gevolgen van het overwerken onderschatten. ‘Snel nog even een mailtje in de avond, nog even een belletje in het weekend of tijdens het ontbijt al je agenda en to do’s doornemen. Het lijkt onschuldig, maar de impact is groter dan we vaak denken’, aldus de onderzoekers. Bijna de helft van de werknemers zegt last te hebben van de negatieve gevolgen van overwerk.

Volgens één op de drie hoort overwerken bij de bedrijfscultuur. De Nederlandse medewerker werkt gemiddeld 3 uur per week over. Ongeveer 80 procent van hen is daar niet ontevreden over.

Overuren in horeca

Vier op de tien restaurants in het hogere segment vindt dat overwerken zonder uitbetaling bij de horeca hoort. 83 procent vindt het bij de baan van chef-kok horen. Daarnaast valt 37% procent van de restaurants in het hogere segment om als zij alle overuren zouden uitbetalen. Dat bleek uit een exclusieve enquete van Misset Horeca in 2016. Met het niet uitbetalen van overuren nemen restaurants flinke juridische risico’s.

In mindere mate wordt overwerken verwacht van alle medewerkers: 37 procent van de ondervraagde bedrijven vindt dat overwerken zonder uitbetaling bij het werken in de horeca hoort. Aan de anonieme enquête van Misset Horeca deden veertig restaurants uit het topsegment mee. In bijna 60 procent van de bedrijven wordt daadwerkelijk overgewerkt. Het aantal uren per week verschilt sterk. Bij een kwart van de restaurants blijft het aantal overuren beperkt tot minder dan 10 per week. Bij een kwart zit het aantal overuren ruim boven de 20, met een uitschieters tot 50 uur per week.

Tijd voor tijd

Al die overuren worden in 45 procent van de bedrijven niet uitbetaald, blijkt uit de enquête. Een aantal restaurants die overuren niet in geld uitbetalen, meldt dat ze gebruikmaken van een vorm van tijd voor tijd. Een deel van de overuren wordt op die manier gecompenseerd met vrije dagen. Het percentage bedrijven dat overuren helemaal niet uitbetaalt, ligt dus lager.

Het niet uitbetalen van overuren, leidt tot flinke meningsverschillen. Van de ondervraagde bedrijven vindt 37 procent dat onbetaald overwerk bij de horeca hoort. Over het aantal uren waarvoor dat zou moeten gelden, zijn de ondernemers niet kinderachtig: tot 10 uur per week is volgens meerdere van hen acceptabel. ‘Als de tophoreca alle overuren gaat uitbetalen, bestaat er geen tophoreca meer’, zegt een ondernemer. Daar is niet iedereen het mee eens. ‘Wij betalen alle uren uit. Ik vind het schandalig dat dat niet overal gebeurt’, schrijft een ander.

Reageer op dit artikel