nieuws

Nationale Werkbezoekdag: werven horecapersoneel op 21 november 2018

Horeca 560

21 november 2018 is het Nationale Werkbezoekdag. Horecaondernemers kunnen op deze dag werkzoekenden uitnodigen voor een kennismaking met hun horecabedrijf. En wellicht komt het tot een dienstverband.

Nationale Werkbezoekdag: werven horecapersoneel op 21 november 2018

Horecabedrijven die hun deelname al hebben toegezegd aan de Nationale Werkbezoekdag zijn bijvoorbeeld de Bonheur Horeca Groep, McDonald’s Tilburg Zuid en McDonald’s Udenhout, Restaurant Woods in Leiden en het Westcord Hotel in Delft.

De Nationale Werkbezoekdag is een initiatief van Stichting de Broekriem. Het idee is gelanceerd door arbeidsmarkt-deskundige Ton Wilthagen van de Universiteit in Tilburg. ‘We zien dat steeds meer partijen (VNO-NCW, UWV, Randstad, BOVAG) aanhaken,’ aldus Pieter Vermeer van De Broekriem.

Horecaondernemers die mee willen doen bepalen zelf hoe ze de dag exact invullen. Dat kan met een bedrijfspresentatie of een rondleiding voor de potentiele nieuwe horecawerknemers. Alles vindt plaats op afspraak en in overleg met het bedrijf en de werkzoekende. Ook bepalen ondernemers zelf hoeveel mensen ze willen ontvangen op 21 november 2018, de Nationale Werkbezoekdag.

‘Ondanks dat de economie aantrekt, zitten er nog altijd mensen noodgedwongen thuis. Vraag en aanbod sluiten onvoldoende op elkaar aan en daarom willen we nieuwsgierige werkzoekenden tijdens de Nationale Werkbezoekdag verleiden. De economie schijnt langzaam te stagneren doordat bepaalde sectoren tegen personeelstekorten aanlopen, dat terwijl er ook nog ruim een miljoen mensen op zoek zijn naar (meer) werk.’


KHN zei begin september  2018 in televisieprogramma EenVandaag dat 10.000 vacatures in de horeca structureel niet in te vullen zijn. In totaal zijn er 30.000 vacatures in de horeca. Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, Robèr Willemsen, spoort ondernemers aan creatief te zijn. Over het personeelstekort in de horeca horeca zegt hij: ‘We kennen allemaal de voorbeelden van ondernemers die zorgen voor huisvesting of vervoer, zoals een scooter voor hun personeel. Maar in de brede zin geldt voor de meeste ondernemers dat ze goed naar de arbeidstijden en werkomstandigheden moeten kijken en ook naar opleiding en ontwikkeling van mensen. Dat is heel belangrijk.’

Leestip

Leestip

De schaarste op de arbeidsmarkt was voor Restaurant Meliefste ook een van de redenen om de zaak een extra dag in de week te sluiten. Ook Thijs Meliefste denkt dat meer horecaondernemers dergelijke beslissingen zullen moeten nemen. Meliefste kreeg veel positieve reacties op zijn besluit.  De Vierbannen ging helemaal op slot en de eigenaar van het pand in het buitengebied van Ouwerkerk zoekt een nieuwe bestemming voor de locatie. ‘Door krapte op de arbeidsmarkt, is het steeds lastiger de kwaliteit en kernwaarden waarvoor een restaurant staat, te waarborgen,’ motiveerde de eigenaar het besluit.