Top 5 uitdagingen horeca: omzet, kosten en rendement domineren

Top 5 uitdagingen horeca: omzet, kosten en rendement domineren

De top 5 van uitdagingen voor de horeca is vooral financieel gedreven. Op nummer 1 staat de omzet verhogen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Group 7, in opdracht van Het Nederlands Kokspanel.

De top 5 van uitdagingen (horeca en catering)

  • 1 Omzet verhogen
  • 2 Kosten onder controle houden
  • 3 Rendement verhogen
  • 4 Nieuwe klanten aantrekken
  • 5 Voedselverspilling

Top 5 van uitdagingen (horeca)

  • 1 Omzet verhogen
  • 2 Rendement verhogen
  • 3 Kosten onder controle houden
  • 4 Nieuwe klanten aantrekken
  • 5 Personeelsproblemen oplossen

Top 5 van uitdagingen (catering)

  • 1 Omgaan met wensen van klanten
  • 2 Voedselverspilling
  • 3 Klanttevredenheid verbeteren
  • 4 Kosten onder controle houden
  • 5 Creatieve grenzen verleggen, kwaliteit op grote schaal

Het Nederlands Kokspanel is een onderzoekspanel voor professionals uit de grootverbruikersmarkt; chef-koks werkzaam in de horeca, brood- en banketbakkers, cateringmanagers van een bedrijfsrestaurant , eigenaren van een cafetaria, medewerkers van een benzinepomp en hoofden voeding/ keuken in een instelling.

Voor dit onderzoek heeft Group 7 vragen gesteld aan eigenaren van horecabedrijven, chef-koks, sous-chefs, bedrijfsleiders, inkopers, koks en horecamedewerkers. Het merendeel van de respondenten uit de horeca is zowel eigenaar als chef-kok.

In totaal hebben 509 personen de vragen beantwoord, 38,3 procent hiervan betrof catering (bedrijfs- school- en instellingscateraars). Party catering valt onder de horeca. Het overige aandeel (61,7 procent is horeca).

Het volledige onderzoek met alle resultaten wordt in september gepresenteerd op de beurs Gastvrij Rotterdam.

Uitdagingen horeca en catering (met percentages)

  • 1 Omzet verhogen – 29 procent
  • 2 Kosten controleren – 27 procent
  • 3 Rendement verhogen – 24 procent.

Horecapersoneel versus voedselverspilling

Horecapersoneel komt niet voor in de top 3 van uitdagingen voor de branche. Behoud personeel én Personeelsproblemen opgeteld zou goed zijn voor een tweede plaats. Als we kijken naar de functie van de respondenten is voedselverspilling de belangrijkste uitdaging voor zowel een chef, sous en catering manager. Dit issue staat ook op nummer 1 bij locaties waar per dag veel maaltijden worden bereidt, 100 of meer.

KHN: personeelstekort belangrijkste bedreiging

Uit onderzoek van KHN dat begin 2019 werd gepresenteerd - uitsluitend gehouden onder ondernemers - bleek dat 50 procent van de respondenten zich zorgen maakt over de krapte op de arbeidsmarkt voor horecapersoneel. Op de vraag'welk aspect is in uw situatie de belangrijkste bedreiging voor de continuiteit van uw bedrijf' gaf dus de helft van alle 1000 respondenten aan dat dit personeel is. Gevolgd door te veel aanbod van horeca in mijn stad of dorp (34 procent).

uitdagingen horeca

Binnenkort leest u op Misset Horeca meer over de kwestie personeel uit dit onderzoek van het Kokspanel en het eventuele gebrek hieraan.


Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.