Dit zijn de aanpassingen van KHN in protocol voor de horeca

Dit zijn de aanpassingen van KHN in protocol voor de horeca

Nu het kabinet de richtlijnen heeft bekendgemaakt die vanaf 1 juni gelden voor onder andere 'eet- en drinkgelegenheden', heeft KHN haar richtlijnen voor heropening van de horeca aangepast. Dit protocol is niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Wel heeft de overheid meegekeken met de richtlijnen van KHN en adviezen gegeven. KHN: 'Het is daarmee in lijn met de voorschriften die vanaf 1 juni gaan gelden.'

Belangrijke verschillen ten opzichte van het protocol voor de horeca dat KHN eerder naar buiten heeft gebracht:

  • Er mogen 2 mensen aan een tafel binnen 1,5 meter van elkaar zitten, of een gemeenschappelijke huishouding die uit meer personen bestaat. In het eerste protocol was KHN nog uit gegaan van 4 personen. Het kabinet wilde overal de 1,5 meter regel zonder uitzonderingen. Dankzij een intensieve lobby van KHN is het eindresultaat nu 2 personen of een grotere gemeenschappelijke huishouding;
  • Er komt een onderzoek om te testen of een schot kan helpen om verspreiding van het virus tegen te houden. Als dat goed werkt dan zouden schotten straks gebruikt kunnen worden op die plekken waar 1,5 meter moeilijk te realiseren is. Nu kunnen we dat niet met zekerheid zeggen en is het ook niet in het protocol opgenomen.
tweetje in horeca
tweetje in horeca

Bediening binnen 1,5 meter

Ook in het protocol is opgenomen dat gasten die aan tafel zitten binnen de 1,5 meter bediend mogen worden. Het volgende staat omschreven:
'Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaats gevonden, mogen medewerkers binnen 1,5 meter aan tafel de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan tafel zitten.' Bediening een mondkapje laten dragen mag, maar het is niet verplicht.

Juridische status van het protocol voor de horeca

Protocollen worden niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Ook dit protocol van KHN niet. Wel heeft de overheid meegekeken met dit protocol en nog een aantal adviezen gegeven. Dit protocol is daarmee in lijn met de voorschriften die vanaf 1 juni as gaan gelden.

Wat betekent dit voor de status van het protocol:

  • Het protocol is een richtlijn. Het is een richtlijn gebaseerd op informatie welke bij Koninklijke Horeca Nederland nu bekend is.
  • Wettelijke regels zoals (lokale / regionale) noodverordeningen, arbo-regels etc. blijven onverkort van applicatie.
  • Met naam noodverordeningen worden op dit moment met grote regelmaat aangepast. Niet uitgesloten kan worden dat noodverordeningen sterker, of soms ruimere, regels kennen dan in deze richtlijnen zijn opgeschreven. Indien ingevolge de lokaal / regionaal geldende noodverordening afwijkende regels worden opgelegd, dan gelden de bepalingen uit de noodverordening .

Gebruik de hoofdlijnen van de richtlijnen om je bedrijfseigen maatwerk toe te passen

KHN: 'Belangrijk om te weten is dat het protocol de hoofdlijnen bevat. Ons advies is om hiernaast voor je eigen bedrijf of keten een eigen handboek te maken om daar de bedrijfsspecifieke, keten- of merkspecifieke of locatiespecifieke maatregelen in vast te leggen.'

In de loop van de komende week zal KHN voor haar leden een toolbox aan hulpmiddelen beschikbaar stellen, bestaande uit onder andere downloads, checklists, infographics. Hulpmiddelen die je helpen om de basisregels in je eigen bedrijf aan gasten en medewerkers te communiceren.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.