'Tweede noodpakket ontoereikend voor grotere horecabedrijven'

'Tweede noodpakket ontoereikend voor grotere horecabedrijven'

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het tweede noodpakket van de regering voor Nederlandse bedrijven ontoereikend is voor grotere mkb- en familiebedrijven, waaronder horecabedrijven met twaalf of meer medewerkers.

Het bezwaar, gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer, gaat over de vergoeding voor de vaste lasten, de zogeheten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL-regeling). Die zou te beperkt zijn voor veel grotere mkb- en familiebedrijven in de gesloten en daaraan toeleverende sectoren.

Het pakket is volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, een 'puik staaltje werk' van dit kabinet. 'Alleen het hart van het Nederlands bedrijfsleven -de grotere mkb- en familiebedrijven- kan niet uit de voeten met de te beperkte vaste lasten vergoeding. Hierdoor staat veel werkgelegenheid en zelfs de continuïteit van bedrijven op het spel die vaak al generaties in de familie zijn en in de kern gezond zijn,' schrijft De Boer.

TVL-regeling

In de nieuwe TVL-regeling kunnen bedrijven voor hun vaste lasten een vergoeding krijgen tot maximaal 20.000 euro. Vooral veel grotere mkb-bedrijven in de door de overheid gesloten sectoren en hun toeleveranciers kunnen hier echter nauwelijks mee uit de voeten.

Voor de horeca hebben de werkgevers berekend dat voor bedrijven met twaalf of meer medewerkers, de regeling eigenlijk relatief weinig impact heeft en slechts een fractie van de vaste lasten dekt. 'Terwijl bijna de helft van de werkgelegenheid zit bij ondernemingen met meer dan 12 man personeel. Hierdoor vallen veel midden- en grotere bedrijven buiten de boot en vrezen zij voor veel ontslagen en hun continuïteit nu de reserves uitgeput raken', schrijven de werkgeversorganisaties in de brief.

tvl

Tegemoetkoming Vaste Lasten

Horecaondernemers krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30%) een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van € 20.000 voor de periode van 1 juni tot en met 31 augustus.

Het gaat om vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij. Die worden gecompenseerd door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies. Van het omzetverlies wordt het percentage vaste lasten berekend. Van dat percentage vaste lasten wordt een deel gecompenseerd. De exacte berekening per sector wordt nog uitgewerkt.

Een bedrijf krijgt maximaal € 20.000 per drie maanden. Deze tegemoetkoming is voor de periode van 1 juni tot en met 31 augustus 2020. Aanvragen kan vanaf medio juni 2020 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De exacte datum wordt nog bekendgemaakt. De regeling wordt de komende weken verder uitgewerkt. Meer informatie wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt op Rvo.nl.