Ook Wallonië verplicht coronapas in horeca en discotheken

Ook Wallonië verplicht coronapas in horeca en discotheken

Vanaf half oktober moeten gasten van 16 jaar en ouder in Wallonië in cafés, restaurants en discotheken een geldige coronapas tonen om binnen te komen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de coronapas op 1 oktober op grote schaal ingevoerd

In Wallonië is de coronatoegangspas niet alleen nodig in de horeca en bij evenementen, maar ook voor een bezoek aan het verzorgings- of bejaardentehuis. Wie toegang krijgt hoeft geen mondkapje te dragen, zo heeft de Waalse regering in Namen besloten.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de coronapas op 1 oktober op grote schaal ingevoerd, werd vorige week bekend. Alleen Vlaanderen gaat er niet aan, behalve als toegangsvoorwaarde voor bepaalde evenementen.

De vaccinatiegraad in Nederlandstalig België ligt boven de 90 procent. Daarmee lijkt de volksgezondheid voldoende gegarandeerd als het om Covid-19 gaat.

Maar in delen van de Belgische hoofdstad en op sommige plekken in Wallonië waaronder de stad Luik is het aantal gevaccineerde bewoners veel lager. Met de invoering van een geldige coronapas, die aangeeft dat de houder volledig is ingeënt tegen Covid-19, recent negatief is getest of voldoende antilichamen heeft, hopen de bestuurders niet-gevaccineerden te stimuleren toch prikken te halen om zo de vaccinatiegraad op te krikken.

België (met uitzondering van Brussel) heeft sinds 1 september veel coronaregels afgeschaft. Cafés mogen weer even lang openblijven als voor de coronacrisis, er kan hier en daar weer worden gedanst en iedereen mag weer naar kantoor.