video

Margot Janse over… haar toekomst

Horeca

50.000 in het wit geklede dansers gaan gelijktijdig op zaterdag 27 november vijf uur lang dansen in twee grote stadions in Nederland (Arnhem) en in Zuid-Afrika (Kaapstad) om de wereldwijde HIV/aids-problematiek onder de aandacht te brengen. Nederland 3 verzorgt tijdens een avondvullend benefietprogramma rechtstreekse schakelingen met de stadions.

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-Afrika, Nobelprijswinnaar en levende legende, speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van het evenement. Tijdens Wereldaidsdag 2003 riep Mandela de wereld op om samen de nieuwe uitdaging aan te pakken: de bestrijding van HIV (het virus dat de ziekte aids kan veroorzaken) en aids. ,,Wij zijn met die oproep aan het werk gegaan met dit dansevenement als resultaat”, aldus woordvoerster J. Veenstra van Dance4Life.

De stichting Stop Aids Now! (een samenwerkingsverband tussen het Aids Fonds, de ontwikkelingsorganisaties Hivos, ICCO, Memisa en Novib) speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van het internationale dansfeest, dat plaats heeft op de zaterdag voor Wereldaidsdag 2004. Organisaties en bedrijven als ID&T, Stichting DOEN, Radio 538 en de VARA werken mee aan de actie.

De officiële opening van Dance4Life heeft plaats op 27 april in de Stopera in Amsterdam. Een symbolische datum, want op die dag viert Zuid-Afrika het 10-jarig bestaan van zijn democratie. Aansluitend op de perspresentatie geeft D. Jana, de ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland, samen met achttien Nederlandse top-dj’s een statement af.

Vanaf september tot november 2004 gaat Dance4Life duizenden scholieren van tientallen scholen uit het voortgezet onderwijs werven om mee te doen aan het evenement. De scholieren gaan dansen, drummen, discussiëren, ontvangen Zuid-Afrikaanse jongeren en gaan geld inzamelen om projecten tegen HIV en aids te realiseren. In september begint ook een groot mediaoffensief om de Nederlandse bevolking bij de strijd tegen HIV/Aids te betrekken. De actie moet miljoenen euro’s opleveren. Het geld komt ten goede van projecten om HIV en aids te voorkomen en te bestrijden in de landen die het meest getroffen worden. Dan gaat het met name om zuidelijk Afrika. Bijna driekwart van de HIV/Aids-getroffenen (29,4 miljoen mensen) leeft in deze regio.

Reageer op dit artikel