video

Bedenker over nieuw SeatMe

Horeca

De bestuursvoorzitter van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s, Jim Cantalupo, is maandag plotseling overleden. Cantalupo kreeg waarschijnlijk een hartaanval tijdens een conferentie van franchisenemers van de McDonald’s-formule in Orlando, Florida. Hij werd zestig jaar na een carrière van dertig jaar bij het concern uit Oak Brook.

Bedenker over nieuw SeatMe

McDonald’s sprak in een verklaring van ‘een tragisch verlies’. De hamburgergigant kwam wel meteen met een opvolger naar buiten. De 43-jarige Charlie Bell, die al verantwoordelijk was voor de operationele gang van zaken, moet Cantalupo doen vergeten. Deze Australiër was ooit op 19-jarige leeftijd de jongste vestigingsmanager bij McDonald’s. Op de beurs in New York reageerden beleggers desondanks geschrokken op het overlijden van Cantalupo. Het aandeel McDonald’s daalde bijna twee procent in koers.

Cantalupo wordt beschouwd als de man die McDonald’s weer op het juiste spoor heeft gebracht. Eind 2002 nam hij als gepensioneerde oudgediende de leiding over van Jack Greenberg, die opstapte nadat McDonald’s voor het eerst in zijn geschiedenis verlies had geleden. McDonald’s was toen een concern dat leed onder het negatieve imago van vette hamburgers, gecombineerd met een slechte service.

Onder Cantalupo introduceerde ’s werelds grootste restaurantketen meer gezonde voeding, zoals salades, yoghurts en maaltijden gebaseerd op kipproducten. De omzet in de Verenigde Staten nam daardoor sterk toe. Het McDonald’s-concern omvat meer dan 30.000 restaurants in meer dan honderd landen. Per dag trekken de restaurants 47 miljoen klanten. In Nederland zijn er 225 McDonald’s-vestigingen.

Video

Reageer op dit artikel