video

De bereiding van een frisse limoenmayonaise

Horeca

Het is vaak slecht gesteld met de veiligheid van skibanen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting Consument en Veiligheid. Veel beheerders van de banen hebben geen ontruimingsplan voor hun banen. Ook zijn ze onbekend met de regelgeving die geldt voor hun skiliften. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In Nederland zijn zeven sneeuwbanen en 58 kunstskibanen, veertig overdekte en achttien openluchtbanen.

,,De veiligheidsmaatregelen die het minst worden toegepast zijn de risico-inventarisatie en -evaluatie, het ontruimingsplan en de bedrijfshulpverlening. Dit is opvallend, omdat juist deze maatregelen volgens de Arbo-wet verplicht zijn”, zo stelt de consumentenorganisatie.

Volgens de stichting laat de veiligheid van de banen vaak te wensen over omdat de skibranche in Nederland een lage organisatiegraad heeft. ,,Bij de opstelling en uitvoering van een veiligheidsbeleid zoeken de baanhouders zelf hun weg, wat er toe leidt dat de wijze waarop aan veiligheid wordt gedaan per skibaan sterk varieert”, zo luidt een van de conclusies uit het rapport. ,,Dit wordt in de hand gewerkt doordat de skibanen in Nederland nauwelijks zijn georganiseerd. De Bond Indoor Skischolen (BIS) kent slechts vijftien aangesloten leden. De overige skibanen werken op zichzelf, vinden zelf het wiel uit en kunnen niet terugvallen op veiligheidsrichtlijnen die gelden voor alle skibanen.” Beheerders zijn volgens het onderzoek vrijwel onbekend met wetgeving, keuring en onderhoud van de skiliften.

In de periode 1998-2002 werden jaarlijks gemiddeld 3.700 skiërs in Nederland op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld, waarvan driekwart na een ongeval tijdens skiën en een kwart tijdens snowboarden. In elk geval duizend van deze ongevallen zijn in het buitenland gebeurd. Van de overige 2700 ongevallen wordt aangenomen dat het letsel is ontstaan op een skibaan in Nederland. Van de letsels bij ski-ongevallen is 20 procent een fractuur. Bij het snowboarden is dit 28 procent.