video

De Rook van Joop, deel 3

Horeca

Het Nationaal Museumweekend heeft 950.000 mensen naar 530 musea getrokken. Dat zijn er 200.000 meer dan vorig jaar, toen 580 Nederlandse musea meededen, en evenveel als in 2002. Dat heeft de Nederlandse Museumvereniging zondag bekendgemaakt.

Thema van het weekend was ‘de kunst van het vertellen’. Vrijwel alle musea organiseerden activiteiten rond dit thema. Zo had het Museon in Den Haag een schrijfwedstrijd op touw gezet, waarbij bezoekers het mooiste of grappigste verhaal over een object uit dit museum konden opschrijven. Andere musea hadden quizzen georganiseerd.

Volgens een woordvoerster van de Museumvereniging viel dit jaar de samenwerking tussen musea op. De vier musea die Tilburg rijk is, presenteerden zich gezamenlijk onder de noemer ‘Een goed verhaal’. De provincie Zeeland profileerde zich met verhalen over water en in Zuid-Oost Friesland werkten zeven musea nauw samen.

De Museumvereniging, die het weekend voor de 24e maal organiseerde, toonde zich verheugd over het enthousiasme waarmee de Nederlandse musea nog steeds aan dit evenement meedoen. Tijdens het weekend zijn de musea gratis of tegen gereduceerde prijzen te bezoeken. Op zaterdag, toen het weer goed was, trokken vooral botanische tuinen en openluchtmusea veel publiek. Zondag waren alle musea in trek.

Volgend jaar valt het Nationaal Museumweekend op 9 en 10 april.

Video

Reageer op dit artikel