video

Sneak preview NH Musica

Horeca

Koninklijke Theodorus Niemeyer stopt met de restaurantformule Javaanse Jongens Eetcafé’s en met het muziekblad Samsonic. De tabaksfabrikant doet dit naar aanleiding van een uitspraak van de rechter, die twijfelt aan de rechtmatigheid van de activiteiten onder de Tabakswet.

Er zijn zes van die eetcafé’s. Het is volgens Niemeyer niet de bedoeling dat de deuren sluiten, maar er komt een andere naam op de gevel. Het blad heeft een oplage van circa 10.000 en is winstgevend. Ook hier kijkt Niemeyer naar een alternatief zonder dat het blad stopt.

Niemeyer wil graag doorgaan met de twee initiatieven, maar is bang dat een mogelijk eindeloze stroom boetes de zakelijke belangen schaadt. Het bedrijf meldde dinsdag wel in beroep te zijn gegaan tegen de uitspraak van de rechter.

Het tabaksbedrijf wil van de rechter weten of het kan blijven communiceren voor wettelijk toegestane merken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zouden de activiteiten onder de Tabakswet vallen en derhalve verboden zijn. Niemeyer vond juist dat de tabakswet deze activiteiten erkende. Nu de rechter zich niet heeft uitgesproken, riskeert Niemeyer bekeuringen tot enkele tonnen per overtreding. Het bedrijf vindt dat onverantwoord en stopt daarom met restaurant en blad.

Erg gelukkig is Niemeyer niet met het moment van de uitspraak, want de marketingbudgetten zijn recentelijk verdeeld. Niemeyer zoekt nu oplossingen met leveranciers om lopende verplichtingen af te bouwen.

Niemeyer is niet de enige sigarettenfabrikant die het merk op een alternatieve wijze onder de aandacht brengt. Er zijn sigarettenmerken die een kledinglijn zijn begonnen. Onder de naam Van Nelle is niet alleen tabak te koop, maar ook koffie, een ander is met schoenen begonnen en ook zijn sigaretten en cosmetica in enkele gevallen met elkaar verbonden.

Video

Reageer op dit artikel