video

Lowlands: ‘Omzet eten en drinken aan plafond

Horeca

De officiële Nederlandse première van de speelfilm Girl with a Pearl Earring, over het door Vermeer geschilderde meisje met de parel, krijgt koninklijke allure. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen het evenement volgende week dinsdag in Den Haag bij.

De rolprent is het speelfilmdebuut van regisseur Peter Webber. Hij maakte de film op basis van de gelijknamige roman uit 1999 van Tracy Chevalier. Hij filmde in onder meer Delft en Luxemburg.

Het verhaal speelt zich af in het Delft van 1665. ‘Het meisje met de parel’ heet Griet en is de dochter van een tegelschilder. Als haar vader door een bedrijfsongeval blind wordt, moet de 17-jarige als dienstmeisje aan het werk. Ze belandt in het grote gezin van de beroemde schilder Johannes Vermeer.
Griet weet haar werkgever danig te inspireren en er ontstaat tussen meester en meid een onuitgesproken intimiteit. Die resulteert in één van Vermeers beroemdste doeken: ‘Het Meisje met de Parel.’

Het doek uit vermoedelijk 1665 is een van de topstukken van museum Mauritshuis in Den Haag, dat in 1996 438.000 bezoekers trok met een Vermeer-overzicht. De rol van Griet wordt gespeeld door Scarlett Johansson (‘Lost in Translation’). Colin Firth (‘Bridget Jones’s Diary’) speelt Johannes Vermeer. De film kreeg drie Oscarnominaties: Art Direction (Ben van Os en Cecile Heideman), Kostuums (Dien van Straalen) en Cinematografie (Eduardo Serra).