video

Nestje’ van gekarameliseerde spinsuiker trekken

Horeca

Het dancebedrijf ID&T en Joop van den Endes Stage Holding willen in een tijdsbestek van vijf tot tien jaar de Sensation-formule exporteren naar zeker tien landen in Europa, Azië en Zuid-Amerika. De bedrijven hebben daartoe deze week een samenwerkingsverband gesloten, meldde algemeen directeur A. ten Wolde van ID&T zaterdagavond.

Het dancefeest Sensation trok vorig jaar 74.000 mensen naar de Amsterdam Arena. Anders dan bij andere dancefeesten staan de dj’s niet centraal tijdens Sensation-avonden. Het gaat meer om zaken als de show, het theater en de kledingcode; iedereen danst in dezelfde kleur kleding. Vorig jaar waren er in Amsterdam twee Sensation-feesten: Black en White.

Dit najaar heeft de Duitse stad Gelsenkirchen naar alle waarschijnlijkheid de primeur van de eerste buitenlandse Sensation-editie. De onderhandelingen met de Duitse autoriteiten en de directie van stadion Arena AufSchalke (iets groter dan de Amsterdam Arena en eveneens voorzien van een dak) verlopen volgens Ten Wolde goed. De investeringskosten voor Sensation in Gelsenkirchen bedragen tussen de 1 en 2 miljoen euro.

ID&T heeft volgens Ten Wolde gekozen voor samenwerking met Stage Holding omdat dat bedrijf de managementkennis in huis heeft om Sensation ook in het buitenland van de grond te krijgen. ‘We weten waar we goed in zijn en waarin niet. Daarom werken we nu samen met Stage Holding’, licht Ten Wolde de noodzaak voor samenwerking toe.

Vorig jaar kondigde ID&T ook al aan dat het Sensation wilde gaan exporteren, te beginnen met een stadionevenement in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. ‘De uitbraak van SARS gooide toen roet in het eten’, zegt Ten Wolde. ‘We kregen geen vergunning omdat de autoriteiten het niet aandurfden om zo’n grote mensenmassa bij elkaar te laten komen. Later werd het nog een paar keer uitgesteld en kregen we contact met Stage Holding. De plannen zoals ze er destijds waren, zijn toen in de ijskast gegaan.’

Ten Wolde wil niet zeggen hoeveel geld ID&T en Stage Holding de komende jaren gaan investeren in de export van Sensation. ‘We weten dat ook nog niet precies. In ieder land waar we Sensation willen introduceren, zetten we een aparte vennootschap op. In Duitsland zijn nu twee mensen full-time bezig met Sensation. Dat worden er straks tien. En op de dag dat Sensation plaatsheeft, komen daar nog vele mensen bij’.

Na Duitsland moet Spanje, een land waar Stage Holding al actief is met andere zaken, het tweede buitenland worden met een Sensation-editie. Later moeten dan landen als onder meer België, China, Zuid-Korea, Brazilië, Argentinië en Mexico volgen.

Reageer op dit artikel