artikel

B&B’s en hotels: de strijd om de zakelijke gast

Hotel

Angelique van der Linden is eigenaar van B&B Weidenzicht in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn. 60 procent van haar bezoekers is zakelijke gast. ‘Ze kiezen voor mij, omdat ze het thuisgevoel missen in hotels.’ Dinsdag 14 januari ging ze in discussie met Erik-Jan Ginjaar, general manager van het Postillion Hotel Utrecht-Bunnik. Hij is van mening dat B&B’s niet zijn bedoeld voor de zakelijke markt.

B&B’s en hotels: de strijd om de zakelijke gast

Ondernemer Angelique van der Linden ziet een toenemende belangstelling van zakelijke gasten voor haar B&B Weidenzicht in Oudenhoorn. Dat percentage ligt inmiddels op 60 procent. Volgens haar slaagt zij er met haar onderneming beter in de gast het ‘home away from home’-gevoel te geven.

Beleving
‘In de ogen van de gast slagen wij erin om een beleving te creëren die concurreert met hotels’, aldus Van der Linden, die daarover in de wereld Hotel in ‘discussie’ ging met Erik-Jan Ginjaar, general manager van Postillion Hotel Utrecht-Bunnik aan de A12.

Gast voelt zich echt gast
De belangrijkste redenen daarvoor in de ogen van de gast, volgens Van der Linden: ‘Onze kleinschaligheid, het feit dat de gast bij ons wordt herkend en aangesproken, onze flexibiliteit en het feit dat de gast zich echt gast voelt doordat wij dit doen uit liefhebberij.’

Concurrentie
Volgens Ginjaar gaat het echter niet om de concurrentie, want zo ziet hij B&B’s niet, maar om de regelgeving. ‘B&B’s zijn er gekomen om de privégast te bedienen die wel eens wat anders wil en daarom ben ik ook absoluut geen tegenstander.’

Regelgeving
Wat je in de ogen van de hotelier echter ziet, is dat een groeiend aantal B&B’s zich richt op de zakelijke markt en inmiddels veredelde hotels zijn.

Ginjaar: ‘Voor de meeste bed and breakfasts gelden op gemeentelijk niveau heel andere regels dan voor hotels. Dan is het toch logisch dat zij zich niet focussen op de zakelijke markt, ook al omdat het een oneerlijke ‘strijd’ is.’

Hobby
Dat laatste was volgens Ginjaar dan ook de kern van de discussie. ‘Is het hobbymatig of zakelijk? Een B&B is in basis niet bedoeld om geld te verdienen, maar heeft een hobbymatig uitgangspunt. Ga je een stap verder, dan is sprake van een (veredeld) hotel en moeten dezelfde regels gelden.’

Discussie op Connect: B&B’s zijn niet bedoeld voor de zakelijke gast

Reageer op dit artikel