artikel

De Stelling: ‘Airbnb is ook een concurrent van hotels buiten Amsterdam’

Hotel 1105

Edwin van der Meijde van Hotels Pincoffs en Stroom en Ruth Kuipers van Hotel Modez reageren op de stelling van deze week: Airbnb is ook een concurrent van hotels buiten Amsterdam. Bent u het er mee eens? Of is de stelling te overtrokken? We horen het graag in de reacties.

De Stelling: ‘Airbnb is ook een concurrent van hotels buiten Amsterdam’

Ons hotel voelt de directe concurrentie van Airbnb’s in de buurt.

Edwin van der Meijde: Rotterdam heeft een groeiende toeristische belangstelling, maar nog steeds een beddenoverschot. Het aantal aanbieders groeit sneller dan de vraag. Elk extra bed is een concurrent voor bestaande hotels. Hotels die zich onderscheiden hebben naar verhouding minder last van Airbnb.

Ruth Kuipers: Nee, wij voelen geen directe concurrentie van Airbnb in Anrhem. Dat komt door het speciale karakter van ons hotel. Alle kamers zijn ingericht door bekende Nederlandse modeontwerpers, en zien er zeker niet standaard uit. Onze gasten komen speciaal voor deze kamers.

Het is niet juist, dat voor Airbnb andere regels gelden dan voor hotels

Edwin van der Meijde: Iedereen met een bed mag ‘hotelletje’ spelen. De handhaving bij hotels is streng. Hotels bieden veel faciliteiten aan en staan tevens borg voor de veiligheid van de gast. De regels en handhaving voor B&B en Airbnb zijn veel soepeler. Het is ook zeer de vraag of bij Airbnb alle logiesbelasting netjes wordt afgedragen. Dat leidt tot een scheef groeiende markt.

Ruth Kuipers: Dit is inderdaad totaal niet juist. Naar mijn mening wordt Airbnb voorgetrokken. Als hotel moet je belastingen betalen en aan allerlei strikte eisen voldoen. Airbnb zorgt voor een wildgroei van verhuur bij huizenbezitters, waardoor er minder wordt gewoond en meer huizen worden geëxploiteerd als hotel. Dat is concurrentievervalsing.

De overheid moet strikt gaan handhaven, op maximaal aantal dagen verhuur, belastingafdracht en veiligheid

Edwin van der Meijde: Ja, maar waar begin je? Waar haal je de handhavers vandaan? Ik ben voor een vrije markt, met regelgeving, goed toezicht en strenge handhaving. Met het toenemende toerisme zou iedereen een boterham moeten kunnen verdienen. Het lijkt mij goed als Airbnb zich begeeft op het terrein van verhuur voor één of twee nachten met een maximum voor het aantal overnachtingen per jaar. Dat zou rust geven in de markt, en minder overlast. Nu er nauwelijks sprake is van handhaving, neemt iedere Airbnb-verhuurder het risico op controles. In Rotterdam wordt Airbnb nog niet als een probleem ervaren en wacht men de ontwikkelingen in de hoofdstad af.

Ruth Kuipers: Controle is sowieso noodzakelijk als het gaat om de veiligheid van de gasten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan legionella en brandveiligheid. Handhaven lijkt mij vrijwel onmogelijk: Airbnb is te groot geworden en veel verhuurders lijken zich er, ondanks maatregelen niet aan te houden. Ze verhuren dan gewoon op andere sites.

Reageer op dit artikel