blog

Reputatie te koop?

Hotel

Natuurlijk doen wij in ons bedrijf ons best om een zo goed mogelijk product neer te zetten en gastgerichte service te geven. Ons hotel is zeker een leuk bedrijf, maar met mijn zestien jaar ervaring in Zwitserse vijfsterrenhotels weet ik dat er een wereld van verschil bestaat tussen die luxe hotels en het hotel waarover ik de directie voer. Maar tevreden gasten zijn net zo belangrijk voor ons hotel als voor alle andere.

Reputatie te koop?

Toch voel ik mij enigszins in het ootje genomen op het moment dat ik een mailtje krijg dat wij genomineerd zijn voor een prijs voor excellente service van de 2014 World Luxury Hotel Awards en ik ook nog kan kiezen om in de categorie Best General Manager mee te doen.

Een lange lijst van twintig voordelen en tips laat zien hoe je nóg meer stemmen kunt genereren om een award in de wacht te slepen in maar liefst 54 categorieën. Ook wordt zonder schroom vermeld dat je jezelf kunt aanmelden om genomineerd te worden. Besloten wordt met de mededeling dat je voor £780 (€950) kunt deelnemen.

De website van de organisatie laat zien welke hotels in het verleden een award hebben gewonnen in één van de vele categorieën. Zeker geen slechte hotels, maar in vele gevallen ken ik in de desbetreffende steden hotels die daar ver bovenuit steken. Logo’s van bekende magazines en organisaties en in smoking gestoken hotelmanagers moeten het belang van deze awards benadrukken.

Hoeveel hotels en hotelketens zullen zich hiervoor inschrijven à raison van €950? Zo’n award kan zeker worden uitgebuit voor marketingdoeleinden, maar is het ook niet een beetje boerenbedrog? Reputatie is niet te koop, maar blijkbaar heeft deze organisatie er een verdienmodel van gemaakt door ons iets anders te laten geloven.

Bestaat de echte jury die onze reputatie beoordeelt niet uit de gasten die onze bedrijven bezoeken en dit op verschillende sites kenbaar maken en dit bovendien gratis doen? Maar ja, díe uitslagen zijn niet omringd met glamour en glitter, bieden geen garantie op een goede klassering en vereisen meer inzet dan het simpele overmaken van een som geld.

Reageer op dit artikel