blog

Friends, Family & Fools

Hotel

FF&E is een bekende afkorting in de hotellerie: Furniture, Fixtures & Equipment. Vorige week maakte ik kennis met een vrijwel identieke afkorting: FF&F, ofwel Friends, Family and Fools.

Friends, Family & Fools

Kennelijk is dit in de wereld van crowdfunding een gangbaar begrip om aan te geven waar meestal het geld vandaan komt. Ik probeer een minder cynisch mens te worden, dus dat van die ‘fools’ begreep ik eerst niet. Totdat ik zag hoe sommige ondernemers hun fondsenwerving aanpakken.

Het betrof in dit voorbeeld een lening met een looptijd van vier jaar voor een innovatief horecaconcept. En – het stond er echt – met een voorgeschoteld rendement van maar liefst ‘18% (4,5% per jaar)’. Puur toevallig las ik later die dag in het magazine van Koninklijke Horeca Nederland over hetzelfde bedrijf. En ja hoor, ook daar werd het klakkeloos overgenomen ‘een rendement van 4,5 procent per jaar (achttien in totaal)’.

Alleen ‘fools’, of laten we zeggen financieel niet onderlegde mensen, gaan hier intrappen. In Nederland toch nog zo’n 12 tot 13 miljoen mensen (gokje). Ik heb er melding van gemaakt bij de Autoriteit Financiële Markten, maar die vinden het denk ik maar klein bier; ik wacht in ieder geval nog op antwoord.

Reageer op dit artikel