blog

‘To blend or not to blend’: that’s not the question

Hotel

Cocktails zijn weer terug van weggeweest, en ook hoor je in gastvrijheidsland steeds vaker over mengformules van horeca en retail. Maar over deze vormen van ‘blenden’ wil ik het niet hebben. Wel over Blended Learning (BL), want ook in onderwijsland is blenden een trend.

‘To blend or not to blend’: that’s not the question

Kernpunt van BL is dat studenten altijd en overal (moeten) kunnen leren, 24/7 zeg maar. En dat leren niet per se is: een docent die praat en studenten die luisteren. Dat laatste doen ze, als je de onderwijskundigen moet geloven, bij frontaal lesgeven toch maar hoogstens een paar minuten; een kwestie van die befaamde korte spanningsboog.

Afgelopen week was BL het thema op een landelijke bijeenkomst van alle Hoge Hotelscholen. Er waren drie sprekers. Toeval of niet: twee van de drie gebruikten PowerPoint. De derde Prezi met een filmpje, iets flitsender misschien, maar ook haar presentatie was toch gewoon klassiek. Niks geen BL fenomenen als ‘flipping the classroom’ bijvoorbeeld, waarbij studenten van tevoren thuis de stof moeten bestuderen, waarna er vervolgens in de les verdieping kan plaatsvinden. Raar, dat deze drie blended learning pioniers een traditioneel verhaal hielden? Laat ik aan u over. Erg? Welnee, helemaal niet. De presentaties waren prima te volgen, interessant, alle drie in een eigen stijl, kortom: niks aan de hand.

Natuurlijk hebben voorvechters van BL een belangrijk punt: we kennen allemaal wel voorbeelden uit onze eigen schooltijd, van saaie lessen, en docenten die onze aandacht niet konden vasthouden. Maar óók van docenten die ons inspireerden, of gewoon: ons echt iets hebben bijgebracht, met alleen een krijtje of whiteboard marker. Dus blended, built, shaken of stirred: ’t komt uiteindelijk altijd weer aan op de kwaliteiten van de vakman/-vrouw in kwestie!

 

Rob van Ginneken is docent aan de NHTV in Breda. Lees hier meer hotel columns van zijn hand.

Reageer op dit artikel