blog

Diploma? Directeur!

Hotel 9285

Rob van Ginneken is docent aan NHTV in Breda. Voor Misset Horeca blogt hij over zowel het onderwijs als zijn expertisegebied: eigendomsconstructies in de hotellerie. Of gewoon over ander hotel (-onderwijs) gerelateerde zaken.

Diploma? Directeur!

Volgens Postillion’s Erik-Jan Ginjaar (in zijn Misset Horeca-blog van 23 maart) denken hotelschoolstudenten dat ze na het behalen van hun diploma manager zijn. ‘Valt wel mee’, dacht ik. Maar verrek: een dag of wat later lees ik dat er méér hotelmanagers zijn die zo’n beeld van studenten hebben. ‘Somehow, the idea now is that you can complete your studies and instantly assume the role of general manager or close to it’, aldus Hans Gerhardt in een recente post op eHotelier.

Na het diploma

Toch een beetje anekdotisch. Zou daar geen onderzoek naar zijn gedaan? Jawel: Ginny Kim studeerde af op een onderzoek naar verwachtingen van Nieuw-Zeelandse hotelschoolstudenten. Een van haar bevindingen: veel studenten verwachten niet zozeer meteen een managementfunctie als wel een management trainee positie.

Studenten snappen best dat een diploma alléén niet genoeg is, maar dat ervaring ook meetelt. Net als wat in dit onderzoek ‘commitment’ wordt genoemd. Toch al een wat genuanceerder beeld dus dan dat van Ginjaar en Gerhardt.

Met borden lopen

Maar hoe lang denken ze dan wel ‘met borden te moeten lopen’ voor ze eindelijk op die general manager-stoel mogen? Een al wat ouder onderzoek uit 2001 vroeg o.a. studenten van de hoge hotelschool in Leeuwarden (nu: Stenden) naar hun toekomstplannen. Zeventig procent van de studenten verwachtte 10 jaar na afstuderen GM te zijn (16 procent verwachtte dit al te zijn na 5 jaar).

Er zullen vast meer van dit soort onderzoeken zijn geweest, maar ik ben al wel klaar met het fact-checken: grotendeels níet correct dus, dit beeld van studenten. Mocht u toch net als Ginjaar zo’n wat wereldvreemde student tegenkomen: gewoon op zijn of haar plaats zetten.


Rob van Ginneken is docent aan NHTV in Breda. Voor Misset Horeca blogt hij over zowel het onderwijs als zijn expertisegebied: eigendomsconstructies in de hotellerie. Of gewoon over ander hotel (-onderwijs) gerelateerde zaken.