fotoreportage

Foto’s: Look & feel door textiel bij Van der Valk Enschede

Hotel 1878

Aan de ‘poort’ van de stad Enschede prijkt de 45 meter hoge toren van het nieuwe hotel Van der Valk. De inrichting kenmerkt zich door knusse zitjes, kunst en gebruik van marmer, hout en verschillende soorten stoffen. ‘Alles met een knipoog naar de textielindustrie waar Twente bekend om staat’, zegt Hedwig van der Valk. Zij is verantwoordelijk voor het interieur.

Foto’s: Look & feel door textiel bij Van der Valk Enschede

De nummer twee van de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven en Merken 2016, met een omzet van €605 miljoen, renoveert of opent de een na de andere Van der Valk. Stuk voor stuk zaken met een modern en warm design. Na Zwolle, Nijmegen-Lent is nu ook Enschede een nieuwe loot aan het groeiende familiebedrijf.

Kunst

In het hele hotel hangen artworks van Katarina Stupavska, gemaakt onder leiding van Marco Bolderheij. Hedwig: ‘De textielindustrie was het uitgangspunt voor de totale inrichting. In Twente zijn heel veel soorten stoffen geproduceerd, en Twente werd er rijk door. Stupavska maakte voor het restaurant een groot kunstwerk. Het lijkt net een print op stof dat alles laat zien waar de Tukkers trots op zijn, zoals de Grolschfabriek, het vliegveld in de jaren veertig, weefgetouwen in de textielfabrieken’, zegt Hedwig.

Planten van stof

De acht zalen op de eerste verdieping zijn vernoemd naar stoffen als jacquard, piqué, brokaat, manchester en blue de nîmes. In deze zalen en boardrooms hangen grote kunstwerken, lampenkappen en gordijnen van de betreffende stof. Ook de stoelen zijn ermee bekleed. ‘Met het textielthema kun je alle kanten op. Zo hebben we ‘planten’ van drie meter hoog, gemaakt van stof.’

Reageer op dit artikel